La méteo
previsions 01/11/2022

La Méteo: petit canvi de temps a finals de setmana

De cara a dijous s'esperen precipitacions més intenses al quadrant nord-oest i al Pirineu que s'allargaran fins divendres

2 min
Sortida del sol a Manlleu
Escolta aquí la previsió del temps

Durant aquesta matinada ens ha acabat de creuar un front poc actiu que ha deixat alguna precipitació minsa i dispersa en punts del Pirineu, el Prepirineu i la costa del litoral central i extrem sud. La màxima precipitació acumulada ha sigut de 0,6 mm al Port del Compte, una quantitat extremadament baixa en comparació amb la mitjana climàtica d'inicis de novembre.

El pas del sistema frontal ha escombrat el cel i l'ha deixat pràcticament serè, amb la presència d'algun núvol baix al Pirineu i el Prepirineu i algunes boires a la plana de Lleida i punts de l'interior de la Depressió Central.

Sistema frontal de dimarts a la matinada.

Per una banda, la temperatura mínima d'avui ha estat lleugerament per sobre la d'ahir en general, sobretot al quadrant nord-est i al litoral. El termòmetre ha oscil·lat entre els 11 i els 16 graus, puntualment més alt al litoral nord i central i extrem sud. Les mínimes d'avui han estat a Vielha - Elipòrt amb 4,7 °C, Guixers - Valls amb 5,7 °C i Sant Pau de Segúries amb 6,3 °C, tres graus per sobre les d'ahir, dilluns. Pel que fa a les màximes, s'han situat entre els 20 i els 25 graus en general, excepte al Pirineu, on els valors s'han mogut entre els 11 i els 16 graus de màxima. Tot i això, cap al sud –litoral sud i Terres de l'Ebre–, el mercuri ha excedit els 27 graus en alguns punts:

  • 27.9 °C (Aldover) 
  • 27.3 °C (Vinebre)
  • 27.2 °C (Illa de Buda)
  • 27.2 °C (Benissanet)
  • 27.1 °C (l'Ametlla de Mar)
  • 27.1 °C (Torroja del Priorat)

Entre avui dijous la temperatura baixarà de manera progressiva sense que es produeixi un canvi brusc en l'ambient. Dijous, però, el termòmetre pujarà de manera transitòria al litoral gràcies a l'entrada del vent de garbí –vent càlid del sud-oest–. No és fins divendres quan els models preveuen una baixada més acusada de la temperatura amb el pas d'un front fred.

Pel que fa a les precipitacions, es preveu poca activitat: de cara a dimecres predominarà el cel serè amb el pas d'algun núvol alt i el creixement de nuvolades de cara a la tarda, que aniran acompanyades d'alguna pluja a l'extrem sud del territori. No és fins dijous quan els models preveuen precipitacions més intenses a partir del matí cap al Pirineu, el Prepirineu Occidental i el nord de Ponent, les quals s'estendran cap a la resta de la meitat nord del territori a mesura que avança el dia. Durant el dia de divendres encara seguiran les precipitacions al Pirineu i al quadrant nord-est –Gironès, Pla de l'Estany i Alt i Baix Empordà–. A mitjà termini els models de moment no preveuen l'arribada evident de grans precipitacions, que, després del mes tan sec que ha sigut aquest octubre, són extremadament necessàries.

stats