La méteo
previsions 15/10/2022

La méteo: setmana rècord d'anomalies positives de temperatura

Les temperatures es mantindran força per sobre de la mitjana climàtica no només al territori català, també a l'Europa Central i al cercle polar àrtic

2 min
Boira a Vilanova de Sau
Escolta aquí la previsió del temps

Hem arrencat el cap de setmana amb la temperatura de matinada lleugerament per sota de la d'ahir arreu del territori català –exceptuant en punts del Montsià, on ha estat similar o una mica per sobre–, acompanyada de boires matinals en punts d'Osona, el Moianès, el Baix Empordà i a la ciutat de Barcelona. A partir de diumenge tornaran amb més força les nits tropicals –temperatura per sobre dels 20 °C–, sobretot al llarg del litoral.

Boira matinal a Verges

La calor no s'atura: ens espera una setmana de finals d'estiu sense previsió de final. Avui el termòmetre s'ha enfilat cap a màximes amb valors per sobre dels 25 °C arreu del territori. Al litoral sud, Ponent i Terres de l'Ebre els valors s'han situat entre els 25 i els 30 °C - amb màximes absolutes de 30,4 °C al Masroig, Torroja del Priorat i Alcarràs-; a la meitat est del territori la pujada del mercuri no ha estat tan notòria -els valors de les màximes s'han situat entre 23 i 28  °C-, per culpa de la presència de núvols i l'entrada de marinada al litoral. Demà continuarem en la mateixa línia d'avui: els 30 °C es podran superar, novament, en punts del Pla de Lleida –en especial al Segrià i al Pla d'Urgell.

De cara a la setmana vinent ens mourem en anomalies de temperatura màxima de 5 °C per sobre dels valors de la mitjana climàtica. Aquesta pujada extraordinària no només afectarà la nostra regió, sinó que serà generalitzada a l'Europa Central –França, Alemanya, Suïssa, els Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg–. Tot i això, el rècord d'anomalies positives se l'endurà la regió del cercle polar àrtic: sectors del nord de Rússia i l'illa de Groenlàndia experimentaran valors anòmals de 10 °C per sobre la temperatura típica d'aquesta època de l'any.

Anomalies positives de temperatura.

A més de la calor que ens espera de cara a la setmana vinent, a partir de dilluns ens arribarà pols sahariana a causa de la configuració atmosfèrica d'aquests dies: la pertorbació situada a l'oest de Portugal canalitzarà una massa d'aire càlid del sud carregat de pols en suspensió cap a la península Ibèrica.

Pols en suspensió.

L'estabilitat atmosfèrica de cara als dies vinents serà total. Aquest cap de setmana s'imposarà el sol arreu del territori. Avui a la tarda hi ha hagut alguns intervals de núvols baixos al litoral i al prelitoral, acompanyats pel pas d'alguna banda de núvols alts i prims. De cara a diumenge, els núvols alts agafaran més presència, sobretot al migdia, i els núvols baixos seran més abundants a partir de la tarda.

Dilluns ens arribarà un petit front que podrà deixar precipitació dispersa arreu del territori, sobretot a l'oest del territori –al Pirineu i al Prepirineu Occidental, el Segrià i les Terres de l'Ebre–. A partir de llavors regnarà la tranquil·litat atmosfèrica i no serà fins dijous que els models preveuen, novament, alguna precipitació al nord del territori.

stats