previsions 17/01/2020

Méteo especial: pluges abundants, neu a cotes baixes i temporal de mar

Les precipitacions començaran diumenge però el temporal no arribarà de ple fins dilluns

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaEl temporal que s'acosta sembla cada cop més encarat a deixar no només pluges molt abundants, ventades i molt mala mar, sinó també nevades importants a cotes força baixes en un primer moment.

La neu ja ha començat a arribar al Pirineu aquest divendres, sobretot al vessant nord de la serralada. Fins a les 5 de la tarda els sensors de les estacions del Meteocat ja han detectat nevades de fins a 8 cm a Sasseuva, a la Vall d'Aran, o de 6 a Certascan, totes dues estacions situades per sobre dels 2.000 metres.

Per contra, a la costa i a Ponent aquest ha estat el dia més suau de les últimes setmanes. A Lleida s'ha arribat als 15 graus, la temperatura més alta des del 24 de desembre; a Tortosa la màxima ha escalat fins als 20, i a Alcanar fins als 21. Altres màximes d'avui són els 19 graus de Castell d'Aro o els 18 de Barcelona.

Demà tampoc serà un dia de temps complicat. Cel variable, mig ennuvolat, amb temperatures força més baixes que avui, però no gaire diferents a les dels últims dies. El temps es començarà a embolicar a partir de dissabte a la nit i de cara a diumenge al matí. En aquest moment arribarà la primera part de la pertorbació, una tongada de precipitacions que sobretot afectarà comarques centrals i del sud de Catalunya, però que farà que el matí de diumenge pugui ser de paraigua també en molts altres indrets. Diumenge hi haurà les primeres enfarinades al Prepirineu i en punts alts de la Catalunya Central i de l'altiplà central, però només en punts alts de les Terres de l'Ebre s'hi espera ja una nevada important.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge

Diumenge a la tarda i nit les precipitacions fins i tot desapareixeran en molts casos. La part important del temporal arribarà dilluns, i podria fins i tot trigar fins a dilluns a la tarda en algunes comarques. La primera part de la setmana que ve les pluges i nevades seran molt abundants, especialment a les comarques de Girona, a la Catalunya Central i als Ports, que és on s'entreveuen les quantitats més importants. Entre dilluns i dimecres les precipitacions deixaran més de 100 l/m2 en algunes comarques, i no són descartables acumulacions de fins a 200.

Dilluns la cota de neu podria ser molt baixa, fins i tot inferior als 500 metres en aquest grup de comarques del nord-est, cosa que pot provocar una nevada intensa a les Guilleries, Collsacabra, al Montseny, per descomptat al Pirineu Oriental, i fins i tot podria nevar amb ganes en capitals de comarca com Vic, Olot o Ripoll. Fins dilluns encara hi ha marge per a canvis en el pronòstic, la cota es pot moure, però una nevada destacable a partir dels 500 metres és probable en aquests sectors.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dilluns

No sembla en canvi tant probable que la neu es faci present per sota dels 500 metres en comarques més centrals i en serralades com Collserola. La nevada també pot ser extraordinària als Ports, on els gruixos podrien arribar a superar el 60 o 70 cm. A mesura que avanci la borrasca entrarà cada cop aire més càlid, i això vol dir que la cota de neu pujarà clarament. És força probable que la neu es vagi fonent i que per tant molta d'aquesta neu no es quedi acumulada ni provoqui un ambient gèlid en dies posteriors, com passa en moltes ocasions.

El vent i el temporal de mar seran l'altre gran factor del temporal. Diumenge el vent ja bufarà amb cops de 70 o 80 km/h en moltes comarques, i tant dilluns com dimarts aquest vent marítim serà insistent, cada cop més de llevant. L'inici de la setmana que ve cal esperar un temporal de mar molt important, més fort que el de desembre.

Cops de vent màxims previstos per diumenge a la tarda
stats