previsions 14/06/2022

La méteo: més de 40 graus i nits tòrrides abans del cap de setmana

No és gens descartable una refrescada clara abans de Sant Joan, però la previsió encara és incerta

3 min

BarcelonaTarda amb algunes tempestes al Pirineu, als Ports i fins i també ruixats més puntuals en altres indrets. La tronada més important ha descarregat calamarsa i pedra en diferents punts d'Andorra i després s'ha anat desplaçant cap a la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa. El Meteocat ha activat un avís de temps violent per la possibilitat de pedregades i fortes ratxes de vent en aquestes comarques. La tempesta ha deixat 5 l/m² a Ransol, a Puigcerdà i a Planoles. Més sorprenents han sigut els ruixats que s'han format a la costa i al prelitoral centrals a mitja tarda.

L'entrada de vent més humit ha fet baixar la temperatura avui en moltes comarques de la meitat est, mentre a Ponent el termòmetre ha seguit pujant. El mapa de diferència de temperatura entre els valors d'avui a les 17 h i els d'ahir a la mateixa hora deixa ben clar el canvi. Avui s'ha arribat a 40,4 ºC a Llimiana i a 39,4 a Tremp, les temperatures més altes del dia s'han produït al Pallars Jussà, però també hi ha hagut 39,2 ºC a la Femosa de Lleida i 38 a Artesa de Segre i a Alcarràs. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha sigut clavada a la d'ahir, és a dir, set graus superior al que caldrà esperar per a l'època.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

Durant la tarda i vespre el temps continuarà sent insegur, però més enllà del Pirineu només cauran algunes gotellades. El fet que els núvols augmentin al vespre afavorirà que la pròxima nit sigui encara més de mal dormir que les últimes.

Els models de previsió confirmen avui que els dies de temperatures més extremes d'aquesta onada de calor seran dijous i especialment divendres. Les temperatures seguiran pujant els pròxims dies i el tram final de la setmana ens acostarem a valors de rècord, similars segurament als del fortíssim pic de calor de finals de juny del 2019.

Petits girs del vent aniran fent pujar i baixar lleugerament la temperatura en uns indrets i altres segons el dia, però sembla que divendres serà el dia amb més temperatures a tocar o fins i tot per sobre dels 40 graus, ja no només a Ponent, sinó també a la Catalunya Central i en sectors del prelitoral. Som a les portes d'un pic de calor gairebé tan fort com el de finals de juny del 2019, amb la diferència que aquest cop la calor extrema arriba encara més aviat i més allunyada de la canícula.

Ahir semblava que alguns racons del nord-est podrien esquivar les temperatures més extremes del tram final de la setmana, però avui els models de previsió desmunten força aquesta hipòtesi. Les nits de dijous a divendres i de divendres a dissabte seran tropicals de manera molt generalitzada i probablement hi haurà mínimes que no baixaran dels 25 graus. Això passarà sobretot a la costa, però a Ponent pot haver-hi també mínimes a tocar dels 25 graus. Nits de molt mal dormir.

El Meteocat alerta ja per avui de perill molt alt per calor a Ponent, i té actius avisos del grau més alt (6 sobre 6) de cara a demà i dijous en moltes comarques de l'oest, en sectors de la Catalunya Central i fins i tot en comarques de l'àmbit del Pirineu com l'Alt Urgell i el Pallars Jussà.

És bastant segur que el cap de setmana hi haurà un cert alleugeriment. La calor seguirà sent molt intensa, però sortirem de la situació de temperatures extremes de dijous i divendres. És més incert, en canvi, com serà la setmana de Sant Joan. El més probable és un escenari de calor més normal, però la previsió està molt oberta i a hores d'ara no és gens descartable una forta baixada del termòmetre que ens porti temperatures fins i tot baixes per a l'època abans o al voltant de Sant Joan. Caldrà esperar per precisar sobre això, però avui alguns models de previsió han decantat una mica més que ahir la previsió cap a una possible refrescada abans de Sant Joan.

Pel que fa a l'estat del cel, tot apunta que la nuvolositat i els ruixats i tronades d'aquesta tarda seran els més destacables de la setmana. Demà encara s'escaparan ruixats puntuals al Pirineu oriental, però en general farà sol. Durant el cap de setmana podrien reaparèixer algunes tempestes al Pirineu, però hi ha poques possibilitats de canvis durant els pròxims set dies.

stats