La méteo
previsions 02/08/2022

La méteo: màximes de fins a 40 graus però també tempestes de tarda

Demà serà el dia de més calor d'aquesta setmana però la temperatura no baixarà fàcilment

3 min

BarcelonaLa calor segueix augmentant. Aquest migdia un 46% de les estacions de les quals fem seguiment han superat els 35 graus. La mitjana de les màximes a Catalunya ha arribat als 32,8 ºC, 4 graus per sobre del valor de referència dels últims anys. Han tornat els 40 graus a Catalunya, tot i que només una estació oficial ha saltat per sobre d'aquest llindar, ha passat a Seròs, al Segrià, on s'ha arribat a 40,4 ºC. Aquesta tarda s'han tornat a formar ruixats entre el Prepirineu i el Pirineu Oriental, fenòmens més aïllats que ahir igual però igualment intensos.

Nit especialment de mal dormir avui. En alguns barris de Barcelona no s'ha baixat ni dels 28 graus en tota la nit i al Museu Marítim la mínima ha arribat a ser només de 28,7 ºC. També en indrets com Blanes, el Prat o Vilassar de Dalt la mínima s'ha mantingut per sobre dels 25 o 26 graus.

La mitjana de les temperatures mínimes a hores d'ara a Catalunya se situa en 20,4 ºC. És el segon valor més alt amb dades des del 2009, només per sota dels 21,4 ºC del 15 d'agost del 2012. Les temperatures mínimes poden baixar una mica més al vespre, però aquesta dada posa de manifest fins a quin punt aquesta nit ha sigut calorosa a Catalunya.

A l'aeroport del Prat aquesta nit no s'ha baixat de 26,8 ºC. Caldrà veure com acaba la temperatura mínima avui, però al Prat a hores d'ara les úniques temperatures mínimes més altes que hi ha registrades des del 1944 són les del 4 i el 5 d'agost del 2018, quan el termòmetre no va baixar de 27,2 i 27,3 graus respectivament.

Ahir les tempestes van tornar a regar el Berguedà i Osona, però sobretot va ploure a la conca del Segre, una altra zona extremadament necessitada de pluja. A Organyà van caure 52 l/m²; a Castellar de n'Hug, 25; a Alinyà, 24; a Orís, 20; a Coll de Nargó, 16, i a Berga, 4. Ruixats bastant aïllats però molt benvinguts i més abundants del que s'esperava.

Avui el dia ha començat amb alguns intervals de núvols en comarques centrals, però en general el sol predominarà. A la tarda es poden repetir tempestes puntuals entre el Ripollès, el Berguedà i el nord d'Osona, a priori fenòmens més aïllats que els d'ahir. Aquest migdia la calor seguirà augmentant. Ahir va ser un dia especialment calorós en alguns punts de la costa on es van arribar a superar els 35 graus. Avui les màximes pujaran sobretot a la meitat oest, on cal esperar temperatures a tocar o puntualment per sobre dels 40 graus, però a prop de mar la calor serà tan intensa com aquest dilluns.

La pitjor notícia és que el termòmetre trigarà molt a baixar. Demà les màximes encara seran una mica més altes que avui a Ponent. Aquest dimecres serà el dia de la setmana amb més probabilitat que se superin els 40 graus a l'oest de Catalunya, tot i que els models de previsió confirmen que l'onada de calor d'aquesta setmana no arribarà a valors de temperatura tan alts com els d'altres moments de l'estiu.

Ben bé fins diumenge la temperatura es mourà molt poc. La temperatura nocturna tendirà a recular una mica a partir de dimecres i, a prop de mar, sobretot a l'Empordà, les màximes baixaran a partir de demà, però la sensació tèrmica es mantindrà a tocar dels 40 graus tota la setmana. A més a més encara és molt poc clar que la setmana que ve sigui millor que aquesta. Hi ha escenaris de previsió en què el termòmetre es normalitza a partir de dilluns o dimarts que ve, però també és molt raonable que la calor molt intensa segueixi o fins i tot pugui augmentar encara una mica més.

La bona notícia és que com a mínim el panorama no serà tan sec com al juliol. Demà es formaran moltes tempestes a l'Aragó, i és possible que alguns d'aquests ruixats també afectin amb intensitat l'oest de Catalunya, sobretot la Ribagorça, el Pallars i el Montsec. No és descartable que alguna tempesta pugui afectar també comarques del pla de Lleida o de les Terres de l'Ebre.

Durant la segona part de la setmana seguiran apareixent ruixats i tronades de tarda en molts punts del Pirineu i del Prepirineu. Divendres s'entreveu el dia amb xàfecs més extensos i més abundants, unes precipitacions que en aquest cas podrien aparèixer en altres comarques interiors i de la Catalunya Central. No sembla que aquesta sèrie de dies amb tempestes de tarda en àmbits de muntanya s'hagi d'estroncar la setmana que ve, però tampoc hi ha indicis de pluges més extenses o d'un temps més inestable en general.

Aquesta tarda bufarà garbí una mica més destacable al sud de la Costa Brava, però en general els dies vinents la marinada bufarà amb poques ganes i això afavorirà que la situació marítima sigui tranquil·la i que a les platges hi predominin les banderes verdes.

stats