La méteo

La méteo: màximes de fins a 25 graus a l'espera d'un cap de setmana amb més núvols

Entre dijous i divendres els termòmetres tocaran sostre, però l'ambient de primavera no arribarà ni a Ponent ni a alguns punts de la costa

3 min

BarcelonaContinua la clara pujada del termòmetre. Aquest matí gairebé ja han desaparegut les temperatures sota zero, i la mitjana de les temperatures mínimes s'ha disparat 4,5 graus per sobre del que tocaria.

El termòmetre ha pujat sobretot en comarques del terç nord i de Ponent, on el dia ha començat en molts casos amb 3 o 4 graus més que ahir. En canvi, a la vall de l'Ebre, sense el vent de mestral alguns registres han baixat força: a l'Observatori de l'Ebre ahir el dia va començar amb gairebé 14 graus, mentre avui a primera hora n'hi havia 6.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero
A partir de dades de 125 estacions del Meteocat. No es tenen en compte les estacions d'alta muntanya.

Avui al migdia la temperatura també seguirà la tendència a l'alça, i encara pujarà més entre demà i divendres. Els pròxims dies els 20 °C se superaran amb facilitat en moltes comarques de la meitat est i cal esperar fins i tot alguns registres de fins a 25 °C, sobretot en comarques de Girona.

Enmig d'una situació de pressió molt alta, la temperatura serà exageradament elevada a les parts més altes de l'atmosfera, on sobre la vertical de la Península els models de previsió fan pensar en una situació totalment anòmala en un mes de gener. En un context d'hivern, però, aquesta pujada tan forta de la temperatura no es transmet necessàriament en valors rècord en superfície.

Ahir el pas d'un front escarransit va sacsejar una mica l'atmosfera i va aixecar les boires a Ponent, però avui el dia ha tornat a començar amb bancs de boira i núvols baixos, sobretot al pla de Lleida. El més probable és que els pròxims dies la mala visibilitat torni a anar guanyant protagonisme en moltes fondalades interiors, i sobretot a la vall de l'Ebre.

Fixeu-vos en la diferència prevista entre la temperatura màxima d'aquest dimarts i la dels pròxims dies: a la vall de l'Ebre, tan bon punt desaparegui la mica de vent de mestral de les últimes hores la temperatura recularà, mentre que al nord-est es dispararà fins a 8 o 9 graus a l'alça, sobretot en punts elevats.

També cal tenir molt en compte la possibilitat que una entrada d'aire càlid tan potent com aquesta en xocar amb el mar fred generi bancs de boira sobre el mar i en alguns punts de la franja litoral que rebaixin clarament la temperatura. Això pot passar de forma local sobretot en comarques del sud i del centre. Alguns models apunten en aquesta direcció de cara a demà.

De nit, les temperatures mínimes no seran tan altes com les de la setmana passada, però les temperatures sota zero no tornaran ni a curt ni a mitjà termini.

De cara al cap de setmana vinent l'ambient es normalitzarà una mica, però a diferència del que va passar la setmana passada, no hi ha indicis que aquest pic de temperatures de primavera s'acabi amb un gir brusc cap a l'hivern com el del cap de setmana passat. Més aviat passarem d'un ambient de plena primavera en molts indrets a temperatures d'hivern descafeïnat, una dinàmica que probablement s'allargarà fins a principis de febrer.

Els pròxims dies també farà sol, però a mesura que ens acostem al cap de setmana cada cop hi haurà més moments de cel enterbolit. Dissabte i diumenge ens creuaran diverses masses de núvols, que si bé no complicaran en absolut el temps, sí que poden fer que els dies no siguin del tot clars.

En tot cas, no hi ha el més petit símptoma de precipitacions destacables a deu dies vista, i tot fa pensar que el febrer començarà sense novetats en el temps. El mapa de probabilitat que en total durat els pròxims nou dies s'acumulin més de 5 l/m² no dona gens ni mica de senyal, un fet molt poc habitual que demostra com de persistent i de potent serà l'anticicló dels pròxims dies.

Probabilitat que en total durant els pròxims nou dies s'acumulin més de 5 l/m2
stats