La méteo
previsions 23/11/2022

La méteo: nou canvi de temps abans del cap de setmana

Les altes temperatures d'avui no seran la tònica del tram final del mes de novembre

3 min

BarcelonaTarda de calor marcada per ser finals de novembre. La temperatura s'ha disparat clarament respecte dels valors d'ahir, fins al punt que de mitjana avui a Catalunya les màximes han sigut 6 graus més altes que les d'aquest dimarts. Una de cada tres estacions de les quals fem seguiment ha tingut avui una màxima de més de 20 graus. El termòmetre ha arribat a 24,9 ºC a Cunit, 24,2 a Alcanar i a Tarragona o fins als 23,8 a l'aeroport del Prat. A Cunit com a mínim des del 2009 no hi ha hagut cap temperatura tan alta en una segona quinzena de novembre, però en sèries més llargues sí que hi ha algun precedent. Al Prat hi va haver temperatures gairebé idèntiques a les d'avui el 30 de novembre del 1954, i fins i tot un 9 de desembre, en aquest cas de 1978.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

Les precipitacions han seguit caient en alguns sectors del Pirineu, destaquen els 11 l/m² avui a Viella i els 5 d'Esterri d'Àneu. La pujada de la cota de neu s'està notant de valent: ahir el gruix de neu va arribar a 23 cm al Port de la Bonaigua, on aquest migdia hi havia a 13 cm. Al Lac Redon dels 15 cm que hi havia ahir n'han quedat només 7 segons dades dels sensors del Meteocat.

Demà seguirà la rua de sistemes frontals poc actius. Aquest dijous tornarà a ser un dia mig ennuvolat, com més a l'est més esqueixats seran els núvols. Les precipitacions afectaran alguns sectors més del Pirineu i Prepirineu occidental o fins i tot el Montsec, però en general plourà ben poc. Cal tenir en compte que a primera hora el temps també serà insegur en algunes comarques de Girona i de Barcelona i no és descartable que en algun moment del matí pugui arribar a ploure al voltant de Barcelona, al Vallès, al voltant del Montseny o fins i tot a l'Empordà. En tot cas, tot això seran precipitacions molt minses i de poca estona. El garbí es deixarà sentir moderat al sud de la Costa Brava.

Divendres serà un dia més variable i amb més possibilitat de ruixats. Un nou canvi de temps tornarà a fer ploure i nevar en molts sectors del Pirineu, ja no només a la part occidental de la serralada. La cota tornarà a baixar i al centre del dia se situarà al voltant dels 1.500 metres. També hi haurà alguns ruixats molt dispersos en diverses comarques de Girona i de Barcelona, en general seran precipitacions poc importants, però no és gens descartable que divendres a la tarda descarregui algun xàfec més intens i acompanyat de tempesta en àmbits com Osona, el Vallès o fins i tot al voltant de Barcelona.

El que és molt segur és que aquestes precipitacions no apareixeran ni dissabte ni diumenge, que podrien ser perfectament els dies més assolellats de la setmana. La setmana que ve començarà amb més incertesa i és possible que tornin a caure nevades al Pirineu i alguns ruixats dispersos en altres comarques, però els models de previsió segueixen fent pensar que és més probable un escenari de pluges destacables a les Balears que no pas a Catalunya. Fixeu-vos en aquest mapa que indica la probabilitat que en total s'acumulin més de 20 l/m² durant els pròxims deu dies. Només hi ha valors alts al Pirineu occidental i s'insinua en tot cas alguna possibilitat de pluges destacables també a les Balears, però no pas a Catalunya.

Probabilitat que s'acumulin més de 20 l/m2 entre avui i el 3 de desembre.

La temperatura farà una baixada durant el cap de setmana. El fet que s'obrin clarianes evitarà que el retrocés es noti gaire al migdia, però les nits sí que seran fredes. La baixada del termòmetre es notarà especialment a Ponent i al sud, on el vent de l'oest ha mantingut el termòmetre més alt els últims dies. Moltes mínimes se situaran a prop dels 0 graus en fondalades interiors i el termòmetre baixarà per sota dels 10 graus a la costa. Fred normal de tardor. A llarg termini, la balança es va decantant cap a una setmana que ve amb un fred com a mínim destacable i que podria ser més continuat que els últims dies. Probablement, el canvi de mes estarà marcat per temperatures més baixes del que tocaria per a l'època.

Pel que fa al vent, el cap de setmana començarà amb una nova situació de mestral i tramuntana, però en aquest cas les ventades no seran tan fortes ni tan insistents com aquest dilluns. El vent es deixarà sentir sobretot durant les últimes hores de divendres, a l'Empordà encara fins dissabte.

stats