previsions 07/02/2021

Darrers ruixats al nord-est, amb un ambient més fred i ventós

A la tarda els xàfecs quedaran restringits a les comarques gironines, amb sol i pocs núvols a la resta del territori

3 min
Els xàfecs han caigut amb certa intensitat a Osona. Foto: Carme Molist (Manlleu)
Escolta aquí la previsió del temps

Avui diumenge començarem el dia amb cel bastant cobert pel front que ens està acabant de creuar. De fet, durant la matinada i les primeres hores del matí s'han registrat precipitacions més intenses al Vallès Oriental, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme i la Selva. Ahir dissabte els xàfecs van quedar restringits al Pirineu, amb quantitats acumulades d'entre 10 i 15 mm a l'Aran o als Pallars i nevades que van anar baixant de cota. Les precipitacions d'avui ja no portaran fang i a primera hora tindrem un cel bastant cobert, amb un dia insegur a la costa central, sud de la Costa Brava i comarques interiors de Girona, amb ruixats que podran caure, localment, en forma de tempesta i anar acompanyades de calamarsa.

Fins a les 10 del matí portàvem 29 l/m2 acumulats a la Roca del Vallès, 23 a Vilanova del Vallès i a Cassà de la Selva, 18 l/m2 a Cabrils, 16 a Malgrat de Mar o a Torroellà de Montgrí, 15 a Santa Coloma de Farners  i 12 l/m2 a Badalona.

 Les precipitacions de neu quedaran restringides al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu al voltant dels 800 m a l'Aran. A la resta del Pirineu oriental la cota es mourà entre els 1000 i els 1200 m, amb xàfecs que podran deixar neu granulada, però que no acumularan gaire quantitat. Amb el pas del front dominaran el mestral i la tramuntana i s'obriran clarianes, sobretot a Ponent i a les comarques del sud, que serà on veuran més el sol. En canvi, a la costa i al nord-est es mantindrà el dia bastant cobert i amb xàfecs que es reactivaran de nou a la tarda.

Pluges observades pel radar de Meteocat, actualitzades a les 12.12h
Mapa de precipitacions acumulades previstes per diumenge

Les temperatures d'ahir ja no es repetiran perquè amb el pas del front l'ambient refrescarà sensiblement. Les màximes baixaran i on es notarà un descens més sensible del termòmetre serà a les comarques gironines i al Pirineu. De fet, les mínimes s'han registrat a cotes altes a causa de l'entrada de l'aire fred associat a la borrasca, amb glaçades al voltant dels -5ºC a -9ºC a l'alta muntanya. Destaquen, per exemple, els -9ºC de Sasseuva (2200 m) o Certascan i els -8ºC d'Espot (2500 m). Altres mínimes han estat 1ºC a Molló, 2ºC a Das i a Castellar de n'Hug, 4ºC a Falset o els 5ºC de Lleida i els 7ºC d'Olot. Els termòmetres avui es mouran al voltant dels 13ºC o 14ºC al litoral i de 8ºC a 11ºC a l'interior, amb un ambient més fred i amb sensació de fredor accentuada pel vent del nord i nord-oest. Al sud, amb més estones de sol, podran vorejar els 15ºC. Al Pirineu no passaran de 7ºC o 8ºC. La propera matinada es registraran glaçades a moltes valls, amb valors entre -3ºC i 0ºC al Pirineu, entre 0ºC i 5ºC al Prepirineu i Depressió Central i entre 4ºC i 9ºC a la resta del territori.

Mapa de temperatures màximes previstes per diumenge

Per dilluns tindrem un nou augment de nuvolositat per la proximitat d'un nou front, menys actiu. Al matí començaran els plugims per Ponent i comarques del sud del país i durant la tarda s'estendran a la resta del país, tot i que no arribaran a acumular gaire precipitació. Els xàfecs seran d'intensitat feble i més aviat minsos pel que fa a quantitats. La cota de neu voltarà els 1400 m i baixarà puntualment fins als 1200 m. La primera part de la setmana continuarà el temps variable, amb un front que de cara a dimarts i dimecres tornarà a deixar xàfecs dispersos, més aviat febles, amb un ambient fresc, tot i que la baixa dels termòmetres no serà excepcional, amb valors normals per aquestes dates.

Mapa de precipitacions previstes acumulades per dilluns
Mapa de precipitacions previstes acumulades per dimarts
stats