La méteo
previsions 14/01/2023

Set dies purament d'hivern: fortes ventades, nevades i glaçades

Diumenge a la tarda cauran ruixats a l'est, però a partir de dilluns destacaran el fort vent i les nevades

4 min
Albada des de l'Observatori Fabra (Baarcelona)
Escolta aquí la previsió del temps

La bonança i l’ambient suau dels migdies tenen les hores comptades. L’entrada d’una bossa d’aire fred procedent de l’Atlàntic Nord portarà un brusc descens dels termòmetres i una bona nevada al Pirineu occidental, amb fortes ratxes de vent del nord-oest. Enrere quedaran les jornades suaus i els termòmetres al voltant dels 19 ºC que hem vist durant les darreres hores en diversos observatoris de l’Ebre i de l’interior de les comarques gironines. En tot cas, fins a l’entrada de la pertorbació, aquest dissabte encara tornarem a tenir un ambient suau al litoral i a l’Ebre, amb valors màxims que es mouran entre els 17 ºC i els 19 ºC a la façana costanera. Dissabte al migdia moltes màximes tornaran a superar els 15 graus a l’interior i l'ambient serà agradable. El garbí es començarà a deixar sentir en alguns punts de la costa, sobretot a la Costa Brava. Circularan bandes de núvols prims, però en general predominarà el sol.

I com hem dit, el gran canvi de temps d'aquesta setmana arribarà demà al vespre, amb el pas d'una pertorbació que tot apunta que marcarà un punt d'inflexió en aquest hivern que fins ara ha sigut molt suau i tranquil. La glopada freda prevista generarà les temperatures més baixes de l'hivern fins ara (sense esperar res excepcional, només el que tocaria per a aquestes dates!), tot i que en un primer moment el que destacaran seran les fortes ventades.

El primer ingredient del canvi seran els ruixats que demà al vespre descarregaran en moltes comarques de Girona i amb menys grau en algunes comarques de Barcelona, a Menorca i a Mallorca. En general seran precipitacions poc abundants, però en alguns casos s'arribaran a acumular més de 10 o 15 l/m² en poca estona, acompanyats d’algun gra de calamarsa. La cota de neu se situarà al voltant dels 1.000 metres, però al vessant nord del Pirineu nevarà fins a fons de vall. El descens tèrmic serà brusc a alta muntanya, on podran baixar en poques hores uns 10ºC o 12 ºC, i la sensació de fred s'incrementarà a causa de les fortes ratxes de vent de l’oest i del nord-oest. La ventada serà intensa als cims i les ratxes a 2.000 m superaran els 90 km/h.

Dilluns començarem la setmana amb una intensa nevada al Pirineu occidental, on és probable que s'arribin a acumular més de 40 o 50 cm de neu nova en 48 h, sobretot a l’Aran i la franja nord pallaresa. A l’Alta Ribagorça i al sud del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell nevarà però no tant, amb acumulacions de 15 o 20 cm, però amb fort vent, un factor que distribuirà la neu i en alguns vessants l’escombrarà. S’espera un increment sensible del perill d’allaus a causa de la neu ventada, amb la generació de plaques de vent que podran caure de manera natural o accidental (al pas de persones, esquiant o amb raquetes). Per tant, caldrà estar atents a l’actualització del Butlletí de Perill d’Allaus del ICGC entre dilluns i dimarts. Al Pirineu oriental i al Prepirineu la nevada serà més minsa, amb gruixos d’entre 5 i 15 cm amb fort vent.

Més enllà del Pirineu, l'ingredient a tenir més en compte en l'inici de la setmana que ve serà sens dubte el fort vent. Diumenge a la tarda el mestral i la tramuntana ja es deixaran sentir amb ratxes fortes a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, però serà sobretot entre dilluns al vespre i dimarts quan les ventades es poden tornar perilloses de manera més general. Al Pirineu bufarà el torb i la sensació de fred serà extrema. Fixeu-vos en els mapes de vent com a hores d'ara els models de previsió dibuixen un escenari en què el color vermell –que identifica les ratxes de més de 90 km/h– s'estén per moltes comarques i fins i tot apareixen traces de ratxes de més de 110 km/h. El mestral seguirà bufant gairebé tota la setmana, però a partir de dimecres segurament ja no amb tanta força.

El fort vent augmentarà la sensació d'hivern i farà que ja durant els primers dies de la setmana que ve el fred sigui protagonista, tot i que fins dimecres la temperatura no serà gaire diferent de la dels últims dies en molts casos. Sens dubte serà durant la segona part de la setmana quan el fred serà més intens i quan arribaran les temperatures més baixes de l'hivern fins ara. De cara al tram final de la setmana que ve, cal esperar glaçades fins a la línia de la costa i temperatures per sota dels -5 °C en diferents fondalades interiors. A les cotes altes del Pirineu el termòmetre baixarà per sota dels -15 °C. Fred rigorós i de primera categoria.

Aquest fred més cru probablement minvarà durant l'última setmana de gener, però és bastant possible que durant els últims dies del mes quedem instal·lats en un context més hivernal que l'actual, una situació en què les glaçades siguin més freqüents i que en general tinguem dos o tres graus menys que els últims dies.

Nevarà fora del Pirineu?

Sempre que arriba una situació de fred intens toca preguntar-se si es traduirà en emblanquinades en indrets poc habituals. No hi ha gaires indicis que la neu pugui marcar la setmana fora del Pirineu, però al voltant de dimecres és possible que alguns ruixats més aviat puntuals puguin afectar sectors de la Catalunya Central i comarques de Girona, amb una cota de neu que ja seria molt baixa, inferior als 500 metres. Difícilment aquestes precipitacions passaran d'anècdota, però caldrà seguir el pronòstic de prop. El que sí que veurem serà neu a fons de vall i enfarinades a indrets poc habituals, fins i tot al Montseny i en serralades del Prelitoral.

stats