previsions 27/09/2021

La méteo: gir cap a la tardor i risc d'alguns ruixats de cara a dimecres

Aquest dimarts la temperatura ja serà més baixa. Dimecres serà un dels dies de la setmana de temps més insegur

3 min

BarcelonaAvui ha tornat a ser un dia calorós per ser finals de setembre. D'entre les màximes més altes destaquen els 31,9 °C de Vallirana, els 31,6 dels Hostalets de Pierola, els 31,3 de Tortosa i els 31 de Tarragona. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha escalat fins als 25,6 graus, un valor més de tres graus superior al que caldria esperar per aquest moment de l'any agafant com a referència els últims 12 anys i el valor més alt des de 15 de setembre.

S'està acabant el mes i a poc a poc les nits tropicals van minvant. Avui la temperatura mínima encara s'ha mantingut per sobre dels 20 graus al centre de Barcelona, però en general les nits són cada cop més fresques. S'acabarà un mes de setembre en el qual hi ha hagut moltes més nits de mal dormir del que sol ser habitual. Si bé bona part de l'estiu ha sigut benigne tenint en compte la tendència dels últims anys, les dades revelen que el setembre les nits tropicals han sigut un 116% superiors a la mitjana dels últims 12 anys. A partir de dades de més de vuitanta estacions del Meteocat hi ha hagut fins ara 270 nits tropicals, moltes més de les 125 que ha acostumat a haver-hi els últims anys. Cal tenir en compte que cada nit tropical és una estació i un dia en què la temperatura mínima no baixa dels 20 graus. En el conjunt de l'estiu fins ara hi ha hagut un 4% més de nits tropicals que en els últims anys.

També la temperatura comença a baixar a les Balears, on els últims dies hi ha hagut nits de mal dormir estranyament tardanes. Finalment, divendres passat la mínima al Port de Palma va ser de 24,7 graus. Una nit de tan mal dormir tant tard en el calendari no té precedents com a mínim des del 1978. La mínima de més de 24 graus més tardana fins ara al Port de Palma data del 21 de setembre del 2019 i va ser de 24,2 graus.

Pel que fa a la previsió demà també circularan bandes de núvols alts que enterboliran el cel, però no plourà enlloc. Dimecres arribarà un dels canvis de temps de la setmana. El temps serà més insegur en comarques centrals i de l'est, on es podrien escapar alguns xàfecs sobtats. A primera hora hi podria haver ruixats locals entre el Garraf, el Penedès i el Camp de Tarragona, però els xàfecs més probables afectaran comarques de Girona i de la Catalunya Central a partir del migdia. Fenòmens bastant aïllats.

Probabilitat en tant per cent que dimecres arribi a ploure en algun moment del dia

Aquesta mena d'estiuet dels últims dies s'acabarà aviat. Demà farà una mica més de fresca que avui, i a partir de dimecres la sensació de mes d'octubre s'anirà imposant coincidint amb el canvi de mes. Aquesta setmana no serà una setmana de final d'estiu, sinó més aviat una setmana en què l'arribada de la tardor s'anirà confirmant. A partir de dimecres la temperatura serà entre 3 i 5 graus més baixa que avui.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous

Més enllà dels ruixats de dimecres, estem pendents també de possibles pluges durant el cap de setmana. Encara hi ha molta incertesa sobre això, però entre dissabte i diumenge no és descartable una situació de precipitacions que puguin afectar sobretot punts de la Catalunya Central i comarques de la costa i del prelitoral. Aquest escenari d'un cap de setmana plujós no és el més probable a hores d'ara, però sí que hi ha prou indicadors per tenir-lo en compte.

Tampoc és gens clar com serà la temperatura a partir del cap de setmana. Tots els escenaris estan oberts, inclosos els més extrems, que significarien o bé una arribada prematura del fred o un retorn a la sensació d'estiu. Caldrà seguir-ho.

stats