previsions 29/07/2020

Protecció Civil alerta d'una onada de calor de tres dies

Entre demà i divendres el termòmetre tornarà a arribar als 40 graus a Ponent

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaProtecció Civil ha activat aquest migdia el pla Procicat amb motiu de l'onada de calor que marcarà els tres pròxims dies. Les temperatures extremes afectaran sobretot el pla de Lleida, on s'espera que el llindar de perill es pugui superar durant els tres dies seguits. El Meteocat té actius avisos per calor, el més extens dels quals és per divendres, dia en què s'espera el pic de temperatures.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que habilitin espais frescos o llocs amb aire condicionat en cas que calgui usar-los. Els consells a la població són els habituals en aquests casos: hidratar-se sovint, evitar sortir a les hores de més insolació i estar especialment atents a persones grans o de salut sensible.

Avui la temperatura ha baixat una mica a Ponent, però els 35 graus s'han tornat a superar en moltes comarques. D'entre les màximes més altes d'avui fins a les 4 de la tarda es destaquen (en ºC):

 • Oliola, 37
 • Lleida, 37
 • Alcarràs, 37
 • Sant Salvador de Guardiola, 37
 • Girona, 36
 • Terrassa, 36
 • Tàrrega, 36
 • Sant Sadurní d'Anoia, 36
 • Cervera, 36
 • Barcelona (Raval), 30
 • Tarragona, 30

Demà i divendres arribarà el pic de calor més forta fins ara. Com ja va passar dilluns, la temperatura es tornarà a acostar molt als 40 graus a Ponent. De cara a divendres és possible que en molts indrets s'arribin a superar les temperatures de dilluns. Divendres al migdia la sensació tèrmica s'acostarà als 40 graus també a la costa i al prelitoral, tot i que aquí el termòmetre no pujarà tant. Les nits tornaran a ser fins i tot tòrrides en uns quants indrets de la costa. De moment el Meteocat té activats avisos per calor només al pla de Lleida.

No cal esperar que el cap de setmana comenci amb un canvi de temperatures evident. Dissabte el termòmetre començarà a baixar una mica, però a les Terres de l'Ebre una lleugera entrada de vent sec podria disparar encara una mica més la temperatura. Diumenge tampoc es notarà gaire millora però l'inici de la setmana que ve sí que serà més fresc. Entre dilluns i dimarts la temperatura serà clarament més baixa que avui i, per descomptat, molt més baixa que demà i divendres. Al Pirineu el termòmetre arribarà a baixar més de deu graus i en general cal esperar una refrescada d'entre tres i cinc graus.

Temperatura màxima prevista per divendres

No hi ha indicis que aquesta nova situació de fresca sigui la tònica de tota la setmana que ve: la cosa més probable és que la segona part de la setmana torni a ser de calor intensa, però els indicadors a llarg termini fan pensar que les calorades fortes que puguin arribar continuaran sent més aviat curtes.

Pel que fa a l'estat del cel, no s'esperen grans canvis. Aquesta tarda es formaran algunes tempestes a l'Aragó i no és descartable algun ruixat a la Franja, però en tot cas serien fenòmens molt aïllats. Avui farà sol i els ruixats de tarda que puguin aparèixer al Pirineu també seran en tot cas molt puntuals.

Demà entre mig matí i migdia el cel quedarà més enterbolit. En moltes comarques de la meitat nord de Catalunya s'hi presentaran bandes de núvols alts i mitgencs que no deixaran pluja i a la tarda el sol predominarà a tot arreu. El cap de setmana podrien començar a aparèixer alguns ruixats i tempestes al Pirineu i en altres indrets de l'extrem nord de Catalunya, però en general continuarà el domini del sol.

Dilluns el canvi de temperatures anirà acompanyat d'un temps més insegur i probablement amb ruixats al Pirineu, a la Catalunya Central i en moltes comarques de Girona. Però tot fa pensar que aquest temps més variable durarà només un dia.

Ahir a la tarda i nit el vent de llevant va ser moderat en molts llocs de la costa. Avui això no passarà. Els dies vinents tornarà el règim de marinades i la situació marítima serà tranquil·la. Només en alguns sectors del nord de la Costa Brava el vent de sud podria ser moderat entre demà i divendres.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dilluns
stats