La méteo
previsions 12/05/2023

Múltiples pedregades en una tarda de fortes tempestes

El pla Inuncat està activat en fase d'alerta. Avui els aiguats més forts estan afectant comarques centrals

3 min
Forta calamarsada aquesta tarda a Sant Antoni de Vilamajor

BarcelonaNova tarda de ruixats i tempestes localment forts. Una de les novetats d'avui és que les tempestes són força estàtiques, i això afavoreix que s'acumulin quantitats més importants de precipitació en alguns indrets. Com ha anat passant els últims dies alguns dels ruixats descarreguen calamarsa o pedra, ha passat en molts punts del Vallès i també en indrets del Baix Llobregat, del Moianès, d'Osona i fins i tot fel Baix Llobregat. En alguns casos la calamarsa fins i tot ha acumulat gruix, és el cas per exemple d'algunes carreteres entre el Bages i el Moianès on els cotxes s'han hagut d'aturar a causa de la tempesta. La calamarsada ha obligat a donar pas alternatiu a carreretes com l'N-141c a Moià.

Una de les tempestes s'ha reactivat amb molta força en arribar a Barcelona, fet que ha provocat que també hi hagi aiguats intensos al Barcelonès, sobretot a la banda Besòs de la comarca. Molts barris de la ciutat han rebut calamarsa i alguns carrers han quedat totalment emblanquinats com si hagués caigut una nevada important.

Una estació d'un particular ha registrat un aiguat de 63 l/m² a Gualba, una dada plausible tenint en compte l'estacionalitat de la tempesta. Fins a les 19.00 h destaquen també els 47 l/m² de Sant Celoni, els 35 de la Batllòria, els 29 de l'aeroport de Girona, els 28 del Poblenou de Barcelona, els 24 d'Anglès, els 23 de Sant Salvador de Guardiola, els 20 de Vallirana, els 19 de Moià, els 17 de Sant Sadurní d'Anoia.

Avui els ruixats s'estendran més a l'oest i més al sud que dijous, de manera que també plourà en comarques més centrals i fins i tot al prelitoral de Tarragona. Com va passar ahir, algunes tempestes seran localment fortes i podran anar acompanyades de calamarsa o de pedra. La pluja apareixerà sobretot a la tarda, o en el cas del Camp de Tarragona més aviat de cara al vespre. El Meteocat té actiu un avís per precipitació intensa que afecta la majoria de comarques, el perill més alt s'entreveu al Camp de Tarragona de cara a última hora. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat arran d'aquesta previsió.

Aquest migdia la temperatura s'ha quedat encara més curta que ahir. Des de principis de març no teníem un migdia tan anormalment fred com el d'avui. De mitjana hi ha hagut tres graus menys dels que tocaria, temperatures que en els últims anys han sigut normals a la primera quinzena d'abril.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Dissabte i diumenge també hi haurà ruixats de tarda, que s'aniran repetint al Pirineu, al Prepirineu o en punts de la Catalunya Central i comarques prelitorals. A la serralada pirinenca demà hi podria haver tempestes més fortes que les dels últims dies. Diumenge es repetirà la dinàmica, però segurament el nombre de ruixats i les quantitats acumulades no seran tan importants.

La méteo: tempestes irregulars i fresca a l'espera de més canvis

La nit de divendres a dissabte serà la més freda de la setmana. De matinada el termòmetre baixarà dels 10 graus encara en més comarques interiors i prelitorals, i en capitals com Vic, Manresa i Olot es fregaran els 5 graus. La fresca s'allargarà durant bona part de la setmana que ve. Probablement les mínimes de dissabte ja no es repetiran en dies següents, però la calor continuarà a ratlla i és possible que a mitjans de la setmana que ve la fresca torni a intensificar-se. Com a mínim fins al dia 20 és poc probable que torni a fer calor avançada per a l'època. La roba d'estiu encara haurà d'esperar.

Hi ha molta incertesa sobre com serà el temps de la setmana que ve. Les possibilitats que dilluns i dimarts torni a haver-hi ruixats destacables han disminuït en les últimes actualitzacions dels modes de previsió, però de cara al tram final de la setmana és possible que se sumin aire fred en altura i vent humit, cosa que podria provocar pluges més abundants. Per ara el senyal d'un possible canvi d'aquest estil encara és feble, però de cara al cap de setmana que ve caldrà seguir amb molta atenció aquesta possibilitat. En tot cas, és bastant factible que un moment o altre de la setmana que ve torni a haver-hi com a mínim ruixats destacables en diverses comarques.

stats