previsions 09/09/2020

Més de 150 litres i un cap de fibló en l’última estocada de la gota freda

A partir de demà farà més bo, amb sol i alguns ruixats de tarda al nord

Roc Mateu
3 min
Imatge del cap de fibló davant la costa de Barcelona / ORIOL HUESCA

BarcelonaDesprés de tres dies amb una situació complexa per un canvi de temps provocat per una gota freda i una pertorbació a la Mediterrània occidental, només queden unes hores per tancar aquest episodi que ha deixat autèntics aiguats en poca estona en molts trams del litoral i del prelitoral central, i fins i tot un cap de fibló davant la costa de Barcelona i de Badalona.

Amb una configuració atmosfèrica propícia per a aquest tipus de formacions, la mànega d’aigua s’ha deixat veure davant el litoral central. L’estructura ben formada s’ha pogut fotografiar des de diverses poblacions, com Badalona, o des de diferents barris de Barcelona. En tot cas, el fenomen meteorològic de temps advers no ha provocat cap mena d’incidència.

D'altra banda, els ruixats al llarg del matí han anat perdent intensitat al mateix temps que minvaven arreu. Però a partir de migdia s’ha girat la truita i han començat a formar-se xàfecs en molts punts del país, on en alguns casos han descarregat amb intensitat torrencial, com al port de Barcelona. En aquest sentit, fins al vespre les quantitats més destacades eren:

  • 151 l/m2 al Port de Barcelona
  • 67 l/m2 a Viladecans
  • 60 l/m2 al Prat del Llobregat
  • 60 l/m2 a l’Aeroport de Barcelona
  • 52 l/m2 a Gavà
  • 41 l/m2 al Port de Llançà
  • 39 l/m2 al Raval (Barcelona)
  • 38 l/m2 a Castellar de n’Hug
  • 37 l/m2 a Vallcarca (Barcelona)

La situació d'aquest dimecres ha estat determinada per l’embossament de l’aire fred en alçada al damunt de Catalunya i per la formació d’una pertorbació entre les Balears i la costa catalana. Aquesta formació és la responsable que hàgim tingut un temps inestable amb pluja i ruixats que han afectat pràcticament tots els racons del país, a més de descarregar amb intensitat puntualment forta. El dia ha estat bastant ennuvolat arreu, tot i que a la tarda els núvols s'han anat trencant i s'han obert algunes clarianes, sobretot cap a les comarques del Pirineu de Lleida i a Ponent.

Pluja prevista per avui / Model GFS - ARAméteo

A partir de demà el temps serà més tranquil. L’embossament d’aire fred començarà a enretirar-se i predominarà l’ambient assolellat a la majoria de comarques catalanes. A partir del migdia, però, creixeran nuvolades en punts de muntanya del nord i l'est del país. Dijous serà el dia que seran més abundants els núvols al Pirineu, al Prepirineu, i a les comarques entre Girona i Barcelona, on podran deixar ruixats de tarda en aquests punts. A partir de divendres i dissabte, les nuvolades seran menys abundants i també es reduirà la possibilitat de pluja, que quedarà concentrada sobretot a l’eix pirinenc.

Pluja prevista per dijous / Model GFS - ARAméteo

L’evolució de la temperatura serà que cada dia que passi augmentarà lleugerament. D’aquesta manera, de cara al cap de setmana ens situarem en un ambient més estiuenc, amb una calor moderada arreu. Les màximes, de manera general, es mouran entre els 28 i els 33 graus, amb lleugera xafogor a la costa. La setmana que ve sembla que la tendència és que la temperatura es mantingui lleugerament per sobre de la mitjana, però, en tot cas, sense calorades fortes.

Temperatura màxima prevista per diumenge / Model GFS - ARAméteo
stats