Successos
Societat 27/09/2021

4.000 quilos de cocaïna confiscats i 61 detinguts en una gran operació a escala europea

Els narcotraficants, alguns dels quals estaven instal·lats a Catalunya, eren una xarxa nòmada que es reunia en hotels i pisos de luxe

ARA
2 min
Part de la droga requisada durant l'operació més gran fins ara a Europa

BarcelonaLa Policia Nacional, en una operació conjunta amb els cossos de seguretat d'Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Eslovènia i Sèrbia, ha participat en la desarticulació de la xarxa més gran de distribució de cocaïna que s'ha trobat fins ara a Europa, segons ha afirmat el cos en un comunicat. En total s'han intervingut 4.010 quilos d'aquesta droga i s'han fet 61 detencions. També s'han requisat 600.000 euros i diverses armes de foc. Les investigacions, coordinades per l'Europol, van començar el 2018 amb la intervenció d'un veler carregat d'estupefaents. A poc a poc, els agents van descobrir que el grup criminal -format principalment per persones de països de l'est d'Europa- a Espanya tenia ramificacions a Catalunya, Màlaga i Madrid.

De fet, segons la policia, els agents van sorprendre els màxims responsables de l'organització a l'Estat mentre feien el lliurament i recepció de 1.250 quilograms de cocaïna a prop de Tarragona. Alhora, van fer escorcolls en domicilis de Tarragona, Barcelona, Girona i València que van permetre detenir més implicats. Així van tallar el sistema de finançament de les grans operacions de l'organització, basat en petits grups dedicats al cultiu i la distribució de marihuana i la compravenda de vehicles d'alta gamma.

La xarxa es caracteritzava pel seu múscul econòmic i la dispersió arreu del territori europeu. Els narcotraficants tenien un nivell de vida molt alt, amb viatges constants i un sistema de reunions puntuals i breus que feien en hotels i pisos de luxe, segons ha detallat aquest dilluns la policia. A Espanya, el grup tenia habitatges i vehicles que posaven a disposició dels líders per dificultar la tasca policial. En el moment de la seva desarticulació, estaven preparant una operació de tràfic de drogues des de l'Amèrica del Sud fins a Europa.

El material intervingut

A més de les 61 detencions i els 4.010 quilos de cocaïna requisats, la policia va intervenir 2.569 quilos de marihuana, 173 d'haixix i 12,5 d'heroïna, i també 30 litres d'amfetamina i més de 6 milions d'euros en efectiu. Igualment es van trobar nou vehicles d'alta gamma, cinc motos, una arma de foc i 300 cartutxos, una arma simulada, una placa identificativa del servei policial de Montenegro, diverses armes blanques, equips d'informàtica i telecomunicacions, detectors de càmeres, inhibidors de freqüència i multitud de documentació relacionada amb les empreses de l'organització.

stats