Aturen la distribució de lots de tonyina fresca sospitosa d'intoxicació alimentària

Hi ha 42 persones afectades pels paquets de l'empresa Garciden, d'Almeria, que s'han distribuït des de Mercamadrid i també han arribat a Catalunya

El Mercat Central d'Abastament de Madrid, Mercamadrid, ha paralitzat i retirat de la circulació diversos lots de tonyina sospitosos d'haver provocat una intoxicació alimentària a 42 persones, segons han informat a Efe fonts del sector majorista. En concret, els lots són de l'empresa Garciden, d'Almeria.

L’ Agència de Salut Pública de Catalunya, conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, per la seva banda, està retirant del mercat tonyina fresca presumptament relacionada amb diferents intoxicacions alimentàries. A hores d’ara, a Catalunya no hi ha cap brot relacionat amb el consum de tonyina fresca. Les empreses catalanes que havien rebut aquest producte, el van distribuir a peixateries i supermercats de Catalunya entre els dies 2 i 10 de maig. Aquestes empreses ja han iniciat la seva retirada del mercat, segons ha informat Salut. A més, les peixateries i supermercats implicats estan posant cartells per alertar als seus clients que si van comprar tonyina fresca durant aquests dies, no el consumeixin i el retornin al punt de compra.

Tot i que a Catalunya no s'ha produït cap intoxicació, l'Agència de Salut pública  recorda a la població que en cas de presentar símptomes com picor de gola, nàusees, diarrees, vòmits, cefalees o erupció cutània després d’ingerir tonyina fresca, cal que s’adrecin al seu centre de salut.

Circulació de la tonyina

Des de Mercamadrid, el centre majorista de peix més important d'Espanya, s'ha aturat el subministrament a bars i peixateries dels lots de tonyina, després de conèixer l'alerta alimentària del ministeri de Sanitat, han assenyalat fonts de l'Associació d'Empreses Majoristes de Peix madrilenyes (Aempm).

La circulació d'aquestes partides s'ha aturat per part de Mercamadrid com a canal de comercialització, però es desconeix si aquesta tonyina segueix movent-se o ha arribat al públic per altres vies, com les cadenes de supermercats o per venda directa entre l'empresa d'Almeria i algun client.

Lots comprats entre el 25 d'abril i el 5 de maig

És per això que el ministeri de Sanitat ha demanat avui als ciutadans que hagin comprat tonyina fresca entre el 25 d'abril i el 5 de maig que es posin en contacte amb l'establiment per informar-se si el producte és de Garciden. Dels 42 casos d'intoxicació alimentària detectats fins ara per la consumició de tonyina, 11 s'han detectat a la Comunitat de Madrid, 25 a Andalusia, 4 a Múrcia i 2 al País Basc.

La tonyina, els nadons i les embarassades: guia pràcticaLa tonyina implicada en l'aparició de les intoxicacions va ser distribuïda a Múrcia, València, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, País Basc, Madrid i Catalunya, i en països europeus com Alemanya, Itàlia i Portugal.

La intoxicació es deu presumptament a la presència d'histamina, que s'origina per l'excés de calor dins de la cadena de producció i venda del peix fresc. En concret, té lloc quan la temperatura puja per sobre dels 0 o 4 graus. Això es pot produir "en qualsevol punt" de la cadena, segons els majoristes, des del vaixell a la seva venda o en un moment determinat de l'obtenció o el transport.

Més continguts de