Publicitat
Publicitat

SEGURETAT

BHO: el ‘Breaking bad’ de la marihuana

Els laboratoris de droga casolans on hi ha hagut explosions produïen oli de marihuana

Des de mitjans del 2014, a Catalunya s’han detectat almenys vuit laboratoris casolans on es processava oli de marihuana (BHO) o s’aplicaven productes químics o gas a la marihuana per produir substàncies derivades. Els dos últims casos es van detectar a Segur de Calafell. El primer va ser el 14 de maig, quan el poble es va despertar amb una forta explosió a dos quarts d’onze del matí, al número 54 de l’avinguda d’Anglaterra, a la urbanització Casa Nova Segur. La causa: la manipulació de productes químics per processar BHO per part de dos nois que ocupaven l’immoble il·legalment. Els dos individus, que van acabar ferits, estaven tractant algunes de les 100 plantes de marihuana que tenien a l’habitatge per extreure’n aquest tipus d’oli, segons ha confirmat la Policia Local de Calafell a l’ARA. Els dos nois cultivaven la marihuana per subministrar-la posteriorment a un club cannàbic que tenien intenció d’obrir al municipi.

“A un dels dos joves se li va encendre la roba. Els veïns el van socórrer llançant-lo a la piscina d’una casa”, van explicar fonts presents en el moment de la deflagració. El cap de la Policia Local de Calafell, Sergio González, explica que va ser el primer cas relacionat amb el BHO al municipi i detalla que el procediment per produir la droga que seguien els joves era “molt casolà”. De fet, les instruccions per preparar BHO o substàncies semblants es poden trobar fàcilment a internet. Això sí, no sempre n’especifiquen les possibles conseqüències.

N’és una bona mostra la doble explosió que va tornar a fer saltar les alarmes a Calafell un mes més tard, el 14 de juny. Aquest cop, en una casa de l’avinguda Marca Hispànica, on es van localitzar una desena de plantes de marihuana. Un home, que segons l’Ajuntament ocupava l’immoble il·legalment, aplicava productes químics a les plantes, la qual cosa hauria causat les dues explosions i un incendi, sense ferits. Aquell mateix dia es va produir una explosió a Collbató que encara investiguen els Mossos. Va ser tan potent que els bombers van trigar sis dies a trobar el rastre d’una persona morta entre la runa de la casa.

Tres explosions més

Per trobar el primer cas d’explosió causada per l’elaboració de BHO a Catalunya cal retrocedir fins a l’abril del 2014 a Palamós. Sis nois van acabar ferits mentre intentaven processar oli de marihuana amb recàrregues d’encenedors. Un d’ells va encendre una cigarreta durant el procés d’elaboració i va provocar presumptament la deflagració.

El 2015 es van detectar dos casos més relacionats amb el BHO. A Badalona tres homes -que van acabar ferits- van causar una explosió en un edifici mentre tractaven marihuana amb gas butà per fabricar aquesta substància, mentre que a Sabadell els Mossos d’Esquadra van desmantellar un petit laboratori de BHO en una casa on es guardaven més de mil plantes de marihuana, a més de cinquanta ampolles que contenien gas. El cas següent es va registrar el 2016 quan els Mossos van detenir tres individus que elaboraven BHO en un pis del districte d’Horta-Guinardó a Barcelona. L’any es va tancar amb una nova explosió causada pel procés de fabricació de l’oli de marihuana, en aquest cas en un pis de l’Hospitalet de Llobregat. La deflagració va provocar diversos ferits.

Aquests casos i els registrats el 2017 a Collbató i Calafell permeten seguir el rastre del BHO a Catalunya. Amb tot, els Mossos d’Esquadra asseguren que ara per ara es tracta de casos aïllats i que la preparació i el consum de BHO no són una tendència a l’alça. El seu portaveu, Albert Oliva, explica que la tasca del cos se centra en la investigació de plantacions i cultius “tradicionals”. Oliva reconeix que l’existència de tutorials a internet on s’explica com processar BHO ha cridat l’atenció dels Mossos i explica que, en els casos detectats, el perfil de consumidor acostuma a ser algú que ja està familiaritzat amb el consum de marihuana i que vol experimentar. “Tot i això, no en podem definir un perfil suficientment objectiu perquè no hi ha hagut prou casos per establir-lo”, afegeix. Tot i així, la majoria de casos es detecten després que es produeixin les explosions. A part hi ha tots els altres en què no hi ha detonació.

Encara que de moment els casos registrats a Catalunya siguin considerats aïllats pels Mossos, el BHO preocupa a Calafell, on s’han detectat els dos últims. Ho han explicat fonts municipals a l’ARA. El consistori vol erradicar aquesta pràctica i ja ha impulsat iniciatives per evitar més deflagracions i perseguir els que munten plantacions de marihuana a l’interior d’habitatges.

El ple municipal ha fet una crida als veïns per informar la policia de qualsevol actitud sospitosa. A més, l’Ajuntament està elaborant un cens de pisos buits que, entre altres objectius, persegueix la detecció de cultius de marihuana.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT