Dia de calma abans de la tempesta: els okupes del Banc Expropiat es preparen per tornar a entrar a l’edifici

Els simpatitzants del Banc defensen la seva tasca social amb una jornada d'activitats lúdiques i culturals

Després de tres nits d'aldarulls i tres de cassolades, el barri de Gràcia s'ha llevat aquest dissabte enmig d'un ambient festiu i relaxat. Els okupes del Banc Expropiat, desallotjat dilluns per ordre judicial, han desplegat el seu particular campament de bon matí a la plaça Revolució. Volien treure al carrer algunes de les activitats de caràcter social i cultural que duien a terme abans que els obliguessin a marxar de l'edifici, ara recobert de planxes metàl·liques que n'impedeixen l'entrada. Un taller de costura, un racó infantil, una botiga d'intercanvi de roba, un taller de serigrafia, classes de castellà, català, euskera i anglès, una sessió de tai-txi… Aquestes han estat algunes de les activitats que els okupes han ofert als veïns del barri, a qui han convidat a un dinar organitzat per la Xarxa d'Aliments de Gràcia i que ha omplert la plaça de joves que bevien cervesa i prenien el sol asseguts al bell mig de la plaça.

Feta la digestió, a les cinc, alguns dels simpatitzants del Banc Expropiat s'han acostat als Jardinets de Gràcia per unir-se a la Marxa per la Dignitat, una manifestació que avui ha reunit mig miler de persones i que ha acabat a plaça Catalunya amb centenars de banderes republicanes ondejant al vent i l'exigència de "pa, feina, sostre i dignitat" per a tothom.

La resta de simpatitzants del Banc, la gran majoria, s'han quedat a la plaça Revolució per preparar la concentració de demà, que es preveu incendiària: els okupes han promès tornar a entrar, tant sí com no, al Banc Expropiat. Els preparatius assenyalen el que per a ells és el veritable culpable del conflicte: Manuel Bravo Solano, el propietari de l'immoble. Per això, fins ben entrat el vespre, els okupes reunits a la plaça s'han dedicat a retallar desenes de màscares de paper amb la seva cara, que duran demà per tapar-se la seva durant la concentració.

"No tenim res a negociar"

"Manuel Bravo Solano forma part d'una classe d'espècimens que ens els darrers anys està envaint el barri de Gràcia, barri de moda en aquesta Barcelona malvenuda al turisme en què especuladors sense escrúpols compren locals o edificis sencers, troben la manera de fer marxar els seus habitants i els reformen per convertir-los en hotels o pisos turístics. Aquest procés de gentrificació està acabant amb el teixit veïnal de Gràcia i de molts altres barris, i els voltors immobiliaris com Manuel Bravo Solano en són directament responsables", diuen des de l'organització del Banc Expropiat, que continuen: "No tenim, doncs, res a negociar. Si les institucions tenen alguna voluntat de solucionar el conflicte, potser en algun moment se'ls acudirà que la persona amb qui han de parlar no és cap representant o portaveu del Banc Expropiat, sinó amb Manuel Bravo Solano; és ell qui té el desllorigador d'aquest conflicte. Que s'entenguin entre ells, i que Manuel Bravo Solano deixi estar el Banc i desaparegui del barri. No ens aturarem fins que puguem tornar al Banc", conclouen.

Des que el Banc va ser desallotjat dilluns, l'Ajuntament ha xifrat els danys al patrimoni públic en 78.500 euros i hi hagut dos detinguts, que ja van ser posats en llibertat. Segons els Mossos, durant els tres dies hi ha hagut 26 agents ferits i 20 ciutadans. Segons el Banc Expropiat, els ferits civils són 80, entre traumatismes, contusions o, fins i tot, la mutilació d'un dit.