Barcelona repensa el futur de Vallcarca amb un concurs internacional d'idees

La proposta guanyadora s'elegirà a l'abril i es preveu tenir aprovat el planejament el 2019

Solars buits i edificis deteriorats i famílies que fa més de 30 anys que viuen en pisos afectats pel canvi urbanístic. Terminis que s'incompleixen de manera sistemàtica. I, sobretot, molta incertesa. Són algunes de les realitats que s'han imposat, des de fa més d'una dècada, al barri barceloní de Vallcarca, al districte de Gràcia. El planejament aprovat el 2002 fa anys que està parcialment aturat i ha estat objecte de debats. Ara, el govern municipal proclama, optimista, que "ha arribat l'hora de Vallcarca" i, per accelerar el procés de transforació del barri i fer-lo seguint un model que s'acosti a les demandes que han fet els veïns, ha anunciat que convocarà un concurs internacional d'idees per definir la futura ordenació urbanística de la part del barri afectat per la modificació del pla general metropolita (PGM) Hospital Militar-Vallcarca. El calendari passa per tenir la proposta guanyadora l'abril del 2017 i el nou planejament aprovat el 2019.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, remarca que "la voluntat d'impulsar una transformació que tingui relació amb la identitat i el patrimoni del barri" i critica que el planejament actual, que ara es revisarà, no respectava aquestes característiques. Aquest serà el primer concurs internacional d'idees que impulsarà l'equip de Colau, que també n'ha anunciat un per repensar el futur de la Rambla.

Els criteris que guiaran la nova ordenació passen, per exemple, per potenciar el caràcter de corredor Collserola-Ciutadella previst al  pla del verd i la biodiversitat de Barcelona i buscar la connexió mediambiental i de vianants del parc Güell, el parc de la Creueta del Coll i el parc del Putxet. També es valorarà, per exemple, que es recuperi el caràcter de barri de la zona i que es destaquin recorreguts i espais que remarquin el patrimoni del barri, com Can Carol o la Casa del Consolat. Els habitatges, diu el consistori, hauran de ser de tipologia diversa, per a persones de diferents edats, model familiar o estrat econòmic, per crear així un barri inclusiu.

La proposta guanyadora del concurs rebrà 20.000 euros i s'atorgaran entre 3 i 5 mencions especials de 3.000 euros. Al novembre hi haurà una jornada oberta a la ciutadania i equips concursants per rebre aportacions i reflexions del veïnat de Vallcarca, i la previsió és que durant el gener del 2017 els equips lliurin les propostes. Entre febrer i març el jurat deliberarà, i a l'abril s'anunciarà la proposta guanyadora. A partir d'aquí, els equips tècnics municipals començaran el procés de redacció dels canvis de planejament, que es preveu que tindrà un recorregut aproximat de dos anys fins a l'aprovació definitiva.

Més continguts de