Societat 30/09/2019

Barcelona es nega a tornar a col·locar la imatge del rei d'Espanya a la sala de plens

El govern municipal vota dividit la proposta del PP per penjar la fotografia de Felip VI

Maria Ortega
2 min
Bou es fotografia amb una imatge del rei al saló de plens de l'Ajuntament per demanar a Colau que la torni a penjar

BarcelonaA la sala de plens de l'Ajuntament de Barcelona no hi ha cap imatge del rei d'Espanya. El juliol del 2015 el govern dels comuns va retirar el bust de Joan Carles I, i des de llavors no s'ha col·locat cap retrat del nou monarca espanyol, Felip VI, tot i la resolució judicial del jutjat contenciós administratius número 3 de Barcelona, que no és ferma, i que recollia la necessitat de recol·locar la imatge. La fotografia no es penjarà. Com a mínim, a curt termini. El ple ha rebutjat aquest dilluns la proposició del PP que exigia que es col·loqués un quadre de Felip VI. El text, això sí, ha tornat a dividir el govern municipal, com ja va passar amb el debat sobre la resposta a la sentència del Procés. Els comuns han fet pinya amb la decisió de treure els símbols monàrquics i que sigui el mateix ple el que decideixi la seva simbologia, com es va decidir quan es va reformar el reglament orgànic municipal, el 2015 –amb el suport de tots els grups menys el PP i Cs–, però el PSC ha donat suport a la proposició agafant-se a la sentència que, tot i no ser ferma, fixa que cal recol·locar la imatge del monarca perquè el reglament estatal té rang superior al municipal.

"Entenem que s'ha d'acatar", ha dit la socialista Laia Bonet, mentre que, en nom de Barcelona en Comú, Jordi Martí ha posat en valor les "conviccions republicanes" del seu partit, que, ha dit, entenen que casen amb les de la majoria dels barcelonins. Martí ha defensat que sigui el ple el que decideixi la simbologia de la sala, tal com va aprovar el consistori.

El popular Josep Bou, que ha presentat la proposta amb un quadre de Felip VI a la mà, ha demanat a l'alcaldessa Ada Colau que torni a penjar la imatge per evitar passar a la història com l'alcaldessa que "va fer marxar el rei d'aquí" i ha insistit a demanar que la votació es fes de manera nominal. El procediment no ha comportat sorpreses: 22 regidors han votat en contra del text –els de Barcelona en Comú, ERC i Junts per Catalunya– i 14 a favor –els del PP, Barcelona pel Canvi, Cs i el PSC.

En nom d'ERC, Elisenda Alamany ha atacat la proposta en considerar que no encaixa amb les prioritats expressades pels barcelonins i ha insistit que Felip VI a Catalunya "no representa absolutament a ningú" i que va "castigar" els catalans després de l'1-O. Ferran Mascarell, de Junts per Catalunya, ha demanat respecte pels regidors que van votar a favor de donar competències al ple per decidir la seva simbologia i ha acusat el PP de fer anys que intenta "imposar pensaments minoritaris" tenint en compte que representa 4 diputats de 135 i dos regidors de 41 a Barcelona.

Sí que ha donat suport a la proposta del PP Luz Guilarte, de Cs, que ha acusat Colau de només acatar les sentències quan posen en risc el seu patrimoni, i ha assegurat que comuns i independentistes actuen amb "menyspreu i sectarisme". Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, també hi ha donat suport per la necessitat de donar compliment a la sentència.

stats