Publicitat
Publicitat

Cañete vol recuperar "l'esperit" del Pla Hidrològic Nacional del 2001

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient assegura que la modificació d'aquest PHN va provocar un gir de 180 graus en la política en matèria d'aigües

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha manifestat avui la seva voluntat de recuperar "l'esperit" del Pla Hidrològic Nacional (PHN) del 2001, que –ha assegurat– va comptar amb el consens de pràcticament totes les comunitats autònomes . Durant la seva intervenció aquest dimecres al Congrés dels Diputats, Arias Cañete ha subratllat que la modificació d'aquest PHN va provocar un gir de 180 graus en la política en matèria d'aigües.

"D'acusar l'anterior govern de realitzar obres faraòniques per transvasar aigua, es va passar a planificar i iniciar, encara que no finalitzar, obres faraòniques per dessalinitzar aigua", ha assenyalat i, a continuació, ha explicat que de les 51 instal·lacions programades pel govern del PSOE, només 17 estan en explotació.

Arias Cañete ha apuntat que l'anterior govern va realitzar una inversió de 1.664 milions d'euros en el programa de dessaladores "i falten encara 762.000.000 euros per posar en funcionament les que encara estan executant".

"Hi ha instal·lacions produint de forma general a la meitat de la seva capacitat per falta de demanda, i fins i tot algunes que no arriben al terç de la seva capacitat instal·lada, tot això amb preus de producció en planta que oscil·len entre els 60 i els 90 cèntims per metre cúbic, cosa que és inassumible per a l'abastament humà i per al regadiu i l'agricultura ", ha destacat.

El ministre ha respost així a la sol·licitud de compareixença del grup parlamentari Esquerra Plural perquè informi sobre el Pacte Nacional de l'Aigua. La diputada Laia Ortiz ha expressat la seva preocupació davant la perspectiva de tornar a l'escenari de "conflicte territorial i amenaça de transvasaments" del PHN del 2001. El ministre ha anunciat, així mateix, la posada en marxa d'un Pacte Nacional de l'Aigua "de llarga durada" i amb "caràcter estratègic i vertebrador per a tot el territori nacional" per "assegurar l'abastament d'aigua en quantitat i qualitat i amb el suport de totes les comunitats autònomes".

Aquest pacte obeeix, segons ha avançat el ministre, "la necessitat de posar ordre en les polítiques que en matèria d'aigua es desenvolupen Espanya i complir les nostres obligacions com a membres de la Unió Europea". En aquest sentit, s'ha referit als dos procediments sancionadors i el requeriment que la Comissió Europea ha iniciat contra Espanya per no complir la directiva 91/271 sobre aigües residuals.

"Espanya segueix sense depurar una part important de les seves aigües residuals", ha lamentat el ministre, que ha indicat que l'anterior executiu va posar en marxa el Pla Nacional de Qualitat de les Aigües, Sanejament i Depuració, un pla "sense compromisos establerts que prometia una inversió de més de 6.000 milions d'euros, però sense comprometre'ls en cap document ".

Quant a la planificació hidrològica, Arias Cañete ha assenyalat que s'han definit 25 demarcacions, de les quals 16 són intracomunitàries, la planificació és competència de les comunitats autònomes, i 9 són intercomunitàries, en què la responsabilitat planificadora és del ministeri. "Fins ara només s'ha culminat una de les conques intracomunitàries, la de Catalunya, i això que la Comissió Europea també ha obert un procediment d'infracció a Espanya", ha informat.

Pel ministre, aquest retard i incompliment de les obligacions amb Brussel·les té la seva base en els "llargs procediments d'informació pública i de negociació" i "la mala coordinació entre els diferents actors del territori, que porten a una situació de lentitud i inoperància" . Així, el titular de Medi Ambient ha apostat per una major coordinació entre la direcció general de l'Aigua i les confederacions hidrogràfiques per agilitzar els procediments i finalitzar els plans hidrològics "com més aviat millor".

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de