Salut

Declarada l'epidèmia de grip a Catalunya

L'activitat vírica se situa en 147 casos per a cada 100.000 habitants

La grip afecta 147 de cada 100.000 habitants i, per tant, ja e s pot considerar una epidèmia. És el primer cop aquesta temporada (que va d'octubre a gener) que se supera el llindar epidèmic, fixat en 98 casos. Tot i que els nivells d'activitat gripal són moderats respecte a altres anys, els últims dies s'ha incrementat la incidència del virus i el departament de Salut ha declarat l'epidèmia aquest dijous.

Si bé la síndrome gripal no fa distincions d'edat, e ls  menors de 5 anys són els més afectats: només en una setmana (del 13 al 19 de gener) se'n van registrar 339 casos nous per a cada 100.000 habitants en aquesta franja d'edat, un 23% més que fa una setmana. Ara bé, n omés una de cada cinc urgències corresponien a població pediàtrica i majoritàriament en relació amb l'epidèmia de bronquiolitis. La resta eren pacients adults. De fet, del total de pacients atesos pel virus de la grip, el 16,2% de les visites han estat de població pediàtrica; el 48,5% d'adults d'entre 15 i 64 anys, i el 35,3% restant, de persones de més de 65 anys.

Però era qüestió de dies que es declarés l'epidèmia gripal: cada any, i coincidint amb els mesos més freds de l'any, el virus s'escampa. De fet, ja són més de 957.000 les urgències relacionades amb aquesta patologia entre hospitals i equips d'atenció primària. Els centres hospitalaris han atès  un total de 70.955 pacients, dels quals un 10% han requerit ingrés per recuperar-se.

Això significa que les visites han augmentat únicament un 2% respecte a la setmana anterior, mentre que la xifra d'hospitalitzacions s'ha mantingut pràcticament idèntica (90) a la registrada la temporada anterior.  Segons les dades recollides al  Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (Pidirac) per a la temporada gripal 2019-2020, pràcticament cap dels hospitalitzats (83%) no estava vacunat del virus de la grip. 

L'atenció primària s'ha fet càrrec del gros de les urgències, unes 886.771 visites, que suposen pràcticament un 50% més de consultes que les que es van fer la setmana anterior. Un increment que Salut atribueix al descens d'activitat als centres durant les vacances de Nadal.