EDUCACIÓ

CiU critica que el govern espanyol vulgui retirar la subvenció a les escoles que separen nens i nenes

La llei d'igualtat de tracte prohibeix "qualsevol forma de finançament públic" als centres que excloguin l'ingrés d'un alumne per raó de sexe. La mesura topa amb CiU, que defensa la separació

La nova llei d'igualtat, pendent d'aprovació, obre la porta a retirar la subvenció a les escoles que separin nens i nenes. L'article 16 del text prohibeix "qualsevol forma de finançament públic" als centres educatius que excloguin l'ingrés d'un alumne per raó de sexe. La mesura topa amb el nou govern de CiU, que dóna suport a aquests centres.


La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha obert la porta aquests dies a subvencionar més escoles que separin per sexe. En un comunicat, Josep Antoni Duran i Lleida troba que l'avantprojecte del govern espanyol vulnera competències de la Generalitat i, a més, es contradiu amb els convenis internacionals. “ Competencialment en funció del nostre Estatut, li correspon a Catalunya decidir sobre la concertació dels centres escolars, però en qualsevol cas la previsió d’aquesta llei contradiu els convenis de Nacions Unides i d’Unesco subscrits per Espanya sobre discriminació, que clarament deixen especificat que mentre hi hagi les mateixes condicions de professorat, d’aules,... en definitiva de garantia de qualitat d’ensenyament és perfectament constitucional escolaritzar alumnes per separat en funció del sexe”, diu el president del comitè de govern d'Unió.


La desena d'escoles que separen per sexe a Catalunya van ser concertades el 2001, durant el mandat de la també consellera de CiU Carme Laura Gil. El tripartit no va donar nous concerts, però sí que va permetre continuar-ho fent amb la nova llei d'educació. La LEC fixa la coeducació com una de les prioritats de l'ensenyament públic, però no la fa obligatòria; es limita a dir que "ha d'ésser objecte d'atenció preferent". Aquest afegitó, fruit de les negociacions del PSC per aconseguir el suport de CiU a la LEC, suposa, segons Dolors Camats, d'ICV, el "blindatge" de la separació per sexe. Els ecosocialistes van votar contra la LEC.


La negociació de la llei d'igualtat de tracte es preveu polèmica. I més tenint en compte que amb els grups d'esquerres el PSOE no en té prou per aprovar-la al Congrés.

Més continguts de