Societat 26/10/2015

Colau colla la Sareb: exigeix la cessió obligatòria de 400 pisos buits

L'alcaldessa dóna un mes al 'banc dolent' per respondre abans d'iniciar la via judicial per aconseguir els habitatges 

Maria Ortega
3 min
Colau, al costat de la PAH i d'una protesta de treballadors de l'Ajuntament

Barcelona"Si no és a les bones, serà per la llei". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apujat el to en la negociació amb les entitats bancàries per la cessió de pisos buits que es puguin utilitzar per al lloguer social. Ho ha fet, molt concretament, amb la Sareb o 'banc dolent', que és l'entitat que disposa de més pisos buits a la ciutat. Fins a 562, segons les dades que la Generalitat ha facilitat a l'Ajuntament i que eleva fins als 2.591 els habitatges en mans de diferents entitats bancàries que porten més de dos anys desocupats.

El baix nivell de resposta que el consistori ha obtingut del 'banc dolent' en les primeres rondes de converses ha motivat el canvi de to. I aquest dilluns Colau ha anunciant que, aplicant la nova llei de mesures urgents per afrontar la pobresa energètica i l'emergència habitacional,. Aquesta setmana s'enviaran les cartes en què es fa aquest requeriment i, si en el termini d'un mes no s'obté resposta, l'equip de Colau està disposat a arribar als tribunals.

"La Sareb no està sent raonable", ha argumentat Colau, que ha detallat que hi ha hagut moltes reunions però que els termes de cessió que proposa l'entitat no són acceptables per al consistori. Segons ha detallat, el 'banc dolent' s'avé a cessions màximes de tres anys –quan el consistori exigeix un mínim de cinc–, requereix que l'Ajuntament assumeixi el cost de la rehabilitació i no el resta dels 175 euros que fixa com a lloguer. "És inadmissible", ha conclòs l'alcaldessa, que ha considerat una "estafa" que l'entitat pugui "especular altre cop" amb aquests pisos quan hagi passat la crisi havent rebut més ajudes públiques encara. Colau ha assegurat que amb altres entitats les converses estan a punt de donar resultats més positius. "Tenim pressa i estem disposats a fer servir totes les eines al nostre abast", ha advertit l'alcaldessa.

Més responsabilitat de les subministradores

Aquest pas endavant en la pressió a les entitats bancàries forma part d'una mesura sobre l'emergència habitacional que Barcelona en Comú presentarà en el plenari d'aquest divendres. La mesura també té una pota centrada en la prevenció de la pobresa energètica, on es preveu que les empreses assumeixin més responsabilitat i aportin fons per ajudar les famílies necessitades. Segons ha detallat la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, la setmana que ve està prevista una ronda de contactes amb les entitats subministradores.

També ha detallat que s'habilitarà un servei en fase pilot als tres districtes més sacsejats per la crisi de l'habitatge: Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu. En aquest cas, s'habilitarà un servei per mediar entre usuaris i subministradores.

Pel que fa a les multes que ja s'han interposat a entitats bancàries per tenir pisos buits, el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha detallat que de les 12 que es van anunciar, deu han estat recorregudes i una fa referència a un pis que està ocupat. I Colau no ha tancat la porta a deixar de treballar amb aquelles entitats bancàries que no responguin a la petició el consistori, tot i deixar clar que prefereixen esgotar la via del diàleg.

Els primers dies de mandat, Colau es va reunir amb els dirigents de les principals entitats bancàries. En una entrada al seu blog, per exemple, va descriure com va ser la trobada amb Isidre Fainé, de CaixaBank. Ara, després de quatre mesos al govern, Barcelona en Comú creu que és el moment d'obtenir resultats.

L'entitat que té més pisos buits a Barcelona és la Sareb (562), seguida de BBVA (510), Anticipa (210), la Caixa (135) i Unim (120).

stats