Societat 29/06/2015

Així va ser la reunió entre Colau i Isidre Fainé (segons l'alcaldessa)

Hi va haver acord en la necessitat de respostes socials per fer front als desnonaments i divergències en la regulació de la dació en pagament

Ara
3 min
Isidre Fainé i Ada Colau

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha començat la seva anunciada ronda de contactes amb els dirigents de les entitats bancàries amb una trobada amb el president de CaixaBank, Isidre Fainé, per debatre qüestions com ara desnonaments i habitatge social. Colau n'ha informat al seu blog en una entrada titulada 'Reunir-se (com a alcaldessa) amb un banquer'.

Durant la reunió, que va tenir lloc divendres, Fainé va expressar, segons l'alcaldessa, la seva disposició "a col·laborar totalment en els temes socials". Hi va haver més discrepància, en canvi, pel que fa al tema de la dació en pagament, ja que el president de CaixaBank és partidari, segons Colau, de buscar solucions a cada cas i no d'una regulació genèrica de la dació, com es proposa a la iniciativa legislativa popular (ILP) que promou la PAH. Tot i així, apunta, es va mostrar disposat a seguir-ne parlant.

La reunió es produeix com a prèvia a la convocatòria de la comissió municipal de prevenció de desnonaments, a la qual Fainé es va comprometre a enviar-hi el vicepresident de l'entitat.

Van beure aigua i cafè

Colau relata que va ser Fainé qui va portar el pes de la conversa i que va detallar l'aposta de l'entitat per l'Obra Social i les seves promocions d'habitatge social. I l'alcaldessa, al seu torn, li va assegurar que, segons li consta a ella i com a mínim a Barcelona, CaixaBank és l'entitat que més execucions hipotecàries té però que, a la vegada, sap que, quan entitats com la PAH plantegen negociacions per atendre famílies en situació de vulnerabilitat, és de les que ofereix "més facilitats" per permetre una dació en pagament i un lloguer social. Les paraules que, diu Colau, millor resumeixen la trobada són "absoluta cordialitat". L'alcaldessa, que anteriorment havia escrit una altra entrada al blog plantejant el debat de si havia d'acceptar o no la invitació a dinar o sopar amb un banquer, ha concretat que en aquesta trobada amb Fainé van prendre aigua i cafè.

Fonts de CaixaBank han explicat que la reunió es va desenvolupar "en un clima de franquesa, proximitat i màxim esperit de col·laboració" i que Fainé va assenyalar que la dació en pagament "convé valorar-la cas a cas i no com una pràctica general per evitar que la seva aplicació desincentivi el crèdit".

"Parles català?"

L'escrit de Colau guarda, també, espai per a les anècdotes. La primera, abans de començar la conversa: "Parles català?", va preguntar Fainé al primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que va néixer a l'Argentina però sempre se sol expressar en català. Un detall que Colau titlla de "desconcertant". Fonts de CaixaBank asseguren que la pregunta va ser "una mera cortesia per saber en quin idioma preferia que es dirigís a ell".

Fainé dóna a Colau el seu mòbil "pel que sigui"

Més anècdotes: Fainé va donar el seu mòbil a l'alcaldessa "pel que sigui", i Colau el va correspondre donant-li, també, el seu número. El president de CaixaBank li va fer, també, una recomanació de lectura: 'La revolució de la tendresa', del papa Francesc. I, al principi de la trobada, també li va relatar els seus orígens humils. Segons relata Colau, Fainé va explicar que estudiava en un institut nocturn mentre treballava com a electricista i que va ensenyar a llegir i a escriure els seus pares.

Després de la trobada, Colau ha avançat que aquest dilluns es reunirà amb representants de Bankia i dimecres, amb Anticipa-Blackstone.

stats