Societat 07/05/2020

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona consensuaran com desconfinar la ciutat "com més aviat millor"

Una oficina mixta monitoritzarà les fases i impulsarà les mesures que han de permetre la desescalada

Marc Toro
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dijous en roda de premsa

BarcelonaEl desconfinament de Barcelona es preveu "llarg" i "progressiu". Les dimensions de la ciutat i la seva densitat fan que la desescalada sigui més complicada que en altres punts del país, segons adverteix l'alcaldessa, Ada Colau, i és per això que el procés de retorn a la normalitat estarà gestionat conjuntament per l'Ajuntament i la Generalitat. Colau i la consellera de Salut, Alba Vergés, han presentat aquesta tarda en roda de premsa la creació d'una oficina de coordinació conjunta que tindrà per objectiu monitoritzar el desconfinament i impulsar les mesures perquè sigui possible.

El Govern ha demanat al ministeri de Sanitat que les Terres de l'Ebre, Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran siguin les tres úniques regions sanitàries de Catalunya que comencin la primera fase del desconfinament a partir de dilluns que ve. Segons Salut, són els territoris que ara tenen un risc de rebrot baix de covid-19. En el cas de Barcelona, per contra, el risc es qualifica de moderat-alt. Malgrat que tant Colau com Vergés han destacat la bona evolució dels indicadors de la pandèmia a la ciutat, també han fet una crida a la prudència, i l'alcaldessa ha avalat el retard en la desescalada a Barcelona.

¿Quan començarà, doncs, aquest procés i es podrà passar a la fase 1? "No ens hem de tancar a cap data concreta [...]. La data sortirà treballant conjuntament", ha dit Vergés. La consellera ha afirmat, però, que la voluntat és "no esperar massa" per canviar de fase, mentre Colau ha afegit que la voluntat és fer-ho possible "com més aviat millor". Vergés ha evitat confirmar que la proposta al ministeri serà fruit d'un "acord" explícit amb l'Ajuntament, i ha recordat que en última instància qui farà les propostes al govern espanyol és la Generalitat, però ha deixat clar que l'objectiu de treballar conjuntament és arribar a aquestes propostes "de manera conjunta". "No preveig grans discrepàncies amb l'Ajuntament", ha dit, i Colau ha afegit que la voluntat és de "consens".

L'oficina que gestionarà aquest procés, que comptarà amb vuit membres de cada administració, es reunirà per primer cop aquesta mateixa tarda i s'anirà trobant de manera "freqüent". Per part del consistori hi participarà la regidora de Salut, Gemma Tarafa, però també representants de les àrees de Mobilitat, Espai Públic, Economia i Seguretat. Salut, Afers Socials i Interior seran alguns dels àmbits representats a la banda del Govern. El primer punt a l'ordre del dia, ha explicat Vergés, serà avaluar la "situació sanitària" a Barcelona, que ha descrit com a "bona". Colau ha afegit que també es començarà a definir la regulació de l'espai públic, com en el cas dels parcs o les platges –que des d'aquest divendres estaran obertes per fer esport al matí–, o les condicions per a l'obertura de les terrasses.

Les activitats per a infants a l'estiu, una "prioritat"

Entre tots els treballs pendents, l'alcaldessa ha volgut destacat com a "prioritària" la necessitat de fixar les condicions perquè els infants, especialment els més vulnerables, puguin fer activitats durant l'estiu, ja sigui en escoles o en equipaments públics. "Els nenes i nenes necessiten estar a l'aire lliure i aquesta és una de les casuístiques per a les quals haurem de donar la millor resposta", ha dit. Vergés ha coincidit que és un dels temes a tractar a partir d'ara.

L'aixecament de mesures de restricció dependrà de l'evolució de la pandèmia a Barcelona i de l'estrès del sistema sanitari a la ciutat. Colau ha volgut assenyalar que si el 26 de març hi havia hagut 750 nous casos positius per covid-19, aquest dimecres n'hi va haver 103, i que si el màxim de morts diàries era de 136 persones, aquest dimecres va ser de 29. Posant també xifres a l'optimisme, Vergés ha afegit que dels 15 hotels habilitats per atendre pacients de coronavirus només en funcionen vuit i que, en aquests moments, no hi ha cap pacient als pavellons habilitats com a hospitals de campanya. També ha apuntat que el 70% de les urgències que arriben als hospitals de la ciutat són de pacients no covid.

Les bones perspectives, però, no permeten encara accelerar la desescalada, tal com han coincidit alcaldessa i consellera. "Cal molta paciència i seguir amb la mateixa actitud de prudència i responsabilitat", ha dit Colau, que ha destacat sobretot que cal evitar "aglomeracions" i "protegir els més vulnerables". L'oficina conjunta, amb tot, ha d'establir les bases per poder fer passes endavant i garantir que siguin "segures" i donin "garanties" a la gent, ha conclòs Vergés.

stats