Societat 06/05/2020

El Govern proposa que Terres de l'Ebre, Tarragona i l'Alt Pirineu comencin el desconfinament

La resta de Catalunya es troba en un risc de rebrot moderat excepte Barcelona, on es qualifica de moderat alt

Pau Esparch / Gemma Garrido Granger
3 min
El camí cap al desconfinament s’obre pas sis setmanes després

Barcelona / Santa Coloma de GramenetEl Govern proposarà al ministeri de Sanitat que Terres de l'Ebre, Tarragona i l'Alt Pirineu siguin les tres úniques regions sanitàries de Catalunya que comencin la primera fase del desconfinament a partir de dilluns que ve, 11 de maig. Segons el departament de Salut, són els territoris que ara tenen un risc de rebrot baix del covid-19. En canvi, la resta de Catalunya –que inclou la Catalunya Central, Girona, Lleida i les àrees metropolitanes nord i sud de Barcelona– està en un risc moderat excepte Barcelona, on es qualifica de moderat alt.

WEB2-Desconfinament-zones

Aquest és el primer pas del pla de desescalada de la Generalitat i que el ministeri de Sanitat ha d'acceptar abans que es pugui posar en marxa. Si el govern espanyol li dona llum verda, a Terres de l'Ebre, Tarragona i l'Alt Pirineu es passaria de la fase 0 del desconfinament –de preparació– a la 1 –definida com a inicial–. Als tres territoris es permetrien les trobades entre un màxim de 10 persones (si totes estan sanes i no tenen patologies de coronavirus), els comerços podrien reobrir de manera generalitzada sota unes estrictes condicions de seguretat per evitar aglomeracions i les terrasses dels bars podrien funcionar amb un 50% del seu aforament.

Mentrestant, les altres regions sanitàries de Catalunya continuarien en la fase 0 del desconfinament, com fins ara, perquè el risc de rebrot és superior a 30, segons Salut. L'índex té en compte els casos nous de covid-19 dels últims 14 dies per territoris i la mitjana de la taxa de transmissió de cada setmana. Si el valor és inferior a 30 es calcula que el risc de rebrot és baix; si se situa entre 30 i 70, moderat; entre 70 i 100, moderat-alt, i a partir de 100, alt. A l'Alt Pirineu el risc és de 8, a Terres de l'Ebre de 18 i a Tarragona de 21: per tant, baix.

A l'àrea metropolitana nord de Barcelona el risc ara és de 38, a la Catalunya Central de 46, a l'àrea metropolitana sud de 58, a Lleida de 60 i a Girona de 65. Les regions sanitàries tenen un risc de rebrot moderat i segons el criteri de Salut haurien de situar-se per sota de 30 per poder entrar en la fase 1 del desconfinament. Pel que fa a la ciutat de Barcelona, el risc és de 91, moderat-alt. Malgrat que Barcelona és a la part alta del rànquing, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut remarcar que el comportament de l'epidèmia a la ciutat "també és bo" perquè "decreix el nombre de casos nous i la capacitat assistencial és molt gran".

Es revisarà cada setmana

"No m'imagino quina disfunció hi pot haver en la proposta", ha respost Vergés sobre la possibilitat que el ministeri de Sanitat rebutgi aplicar el pla de desconfinament de la Generalitat. "Si hi ha algun dubte tècnic el resoldrem. No hi veig cap problema", ha defensat la consellera de Salut, que ha afegit que la proposta es basa en "criteris científics". Vergés també ha explicat que l'índex de cada regió sanitària es revisarà setmanalment. En funció del risc que tinguin, les zones podrien canviar de fase del desconfinament, que van de la 0 a la 3.

Vergés no ha descartat que un territori d'una regió sanitària pugui estar en una fase diferent de la resta si el seu risc de rebrot no és d'un nivell similar. La consellera, de fet, ha parlat de "flexibilitat" i de "no tenir presses perquè cadascú té la seva casuística". Tot i això, Vergés ha defensat el model de regions sanitàries i ha assegurat que la població "en té coneixement". En aquest sentit, ha apuntat que decisions sobre qüestions com la mobilitat o les activitats –piscines, platges, casals, festes majors, ampliació d'espais i terrasses– es prenguin des dels ajuntaments. "No decidirem pels municipis", ha sentenciat.

Pel que fa a Terres de l'Ebre, Tarragona i l'Alt Pirineu, que en principi dilluns haurien d'entrar en la fase 1 del desconfinament, Vergés ha explicat que això implicarà una reobertura progressiva dels serveis socials d'acord amb les necessitats del sector i les famílies vulnerables. També ha dit que alguns centres sanitaris de les tres regions ja no es dedicaran a l'atenció del coronavirus, sinó que tornaran a prestar els seus serveis habituals. "Ens ha de permetre gestionar les llistes d'espera per atendre totes les patologies com més aviat millor", ha afirmat, tot i que ha admès que "la normalitat trigarà a tornar".

La proposta del Govern s'ha aprovat al Procicat, en què hi ha representació del departament d'Interior. Vergés no ha concretat si la nova fase del desconfinament suposarà un canvi en el dispositiu policial i ha apuntat que, en tot cas, seran decisions que es prendran des d'Interior. Tot i això, la consellera de Salut ha recordat que la mobilitat "no ha de canviar especialment" a partir de dilluns.

stats