Societat 12/12/2018

Educació prorroga el debat sobre el decret de menjadors, que no s'aplicarà fins al 2020

El departament diu que no es fa enrere i assegura que vol buscar el consens amb les AMPA

Laia Vicens
4 min
Un monitor serveix el menjar en una escola de Sant Joan Despí.

BarcelonaEl departament d'Educació s'ha donat més temps per debatre el decret de menjadors, que ha de servir per regular el servei que cada dia reben uns 400.000 alumnes catalans i que tanta polèmica ha generat entre la comunitat educativa. Malgrat que la conselleria planejava aprovar algunes modificacions del text abans d'acabar l'any perquè entrés en vigor el pròxim curs 2019-20, la normativa no es podrà aplicar de manera definitiva com a mínim fins l'any següent, el curs 2020-21. Ara l'objectiu del departament, que fa setmanes va obrir una bústia per rebre suggeriments, és consensuar amb les parts implicades un text que ha de substituir el decret actual, aprovat el 1996, i que regularà un servei que genera uns 2,5 milions d'euros diaris de negoci.

En una reunió aquest dimarts entre el departament i les entitats agrupades al Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), les organitzacions van reclamar, entre altres temes, que la conselleria retirés la proposta de decret menjador. Segons fonts presents a la trobada, el conseller va dir que no podia retirar un text que no estava presentat per ser aprovat, ja que només es tractava d'un esborrany, i es va mostrar obert a estudiar totes les possibilitats legals per garantir que les AMPA que ho vulguin puguin gestionar el servei i per garantir que aquest sigui un espai educatiu. Entitats com SOS Menjadors han celebrat públicament que Josep Bargalló "retiri" els treballs sobre el decret de menjador.

En aquest sentit, fonts del departament d'Educació neguen que es facin enrere en el decret i reivindiquen que la nova normativa, que ha de substituir un text del 1996, ha d'aprovar-se buscant el consens de totes les parts implicades. De fet, Bargalló es va comprometre en seu parlamentària fa unes setmanes a “garantir que les AMPA, els ajuntaments i les escoles que gestionen els menjadors directament ho puguin continuar fent”, malgrat que no va dir com. Precisament el departament allarga ara el debat sobre el decret per trobar la manera legal d'assegurar que les AMPA que ho vulguin puguin continuar gestionant el servei de menjador a les escoles. En una piulada al seu compte de Twitter han deixat clar que el procés participatiu sobre els menjadors segueix obert.

En diferents comunicats de premsa, les entitats presents a la reunió han anat posicionant-se. La Fapac ha dit que Bargalló va afirmar que "de moment no es presentarà el nou decret de menjador" i que se seguirà treballant perquè entenen que és important regular aquest servei. "La Fapac entén que no s’està parlant de la retirada de la proposta de Decret, sinó d’aturar la seva tramitació fins a disposar d’un nou marc regulador afí a les seves necessitats", han afirmat, i han retret que hi hagi agents de la comunitat educativa i partits que s'alegrin per una "suposada retirada del decret" quan no hi ha "cap anunci ni comunicació oficial". "En realitat, estem en el mateix punt que fins ara", explica el comunicat.

Així, l'agrupació d'AMPAs ha acusat el departament d'ajornar el debat fins que no s'aprovi la llei de contractes de servei a les persones, que "pretén blindar via contractació pública el servei de menjador". "El que més ens angoixa és que aquesta suposada retirada o aturada pretengui intentar silenciar a les famílies i a la resta de la comunitat educativa donant falsos missatges", han dit, lamentant que això vol dir que es vol "privatitzar i externalitzar" el servei de menjador. "El nostre objectiu immediat és treballar per evitar que aquesta llei s’aprovi amb el contingut que té actualment", han assegurat.

SOS Menjadors també ha volgut matisar la seva posició i ha dit que es pren amb "prudència" la reunió amb Bargalló. Segons diuen, volen obrir un espai de diàleg "sincer" amb el departament per tal de crear un "nou marc regulatiu integral amb estatus de llei que blindi el temps de migdia" als centres públics i que garanteixi la contractació directa del menjador per part de les AMPAs.

La gestió del servei, un punt calent

De fet, qui gestionarà el servei de menjadors va ser un dels canvis que més van alarmar la comunitat educativa, perquè en l'esborrany que el departament va traslladar als diferents actors, i que ara s'atura, les famílies tenien garantida "la participació, el seguiment, el control i l’avaluació" del servei de menjador, però no la gestió directa. Educació al·legava que la nova normativa de contractes públics obliga a regular els menjadors amb contractes públics fets per l’administració, però la Federació d’Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) hi veia al darrere la voluntat de privatitzar el servei i entregar-lo als grans grups empresarials. Ara per ara, un terç dels 2.000 menjadors escolars que hi ha a Catalunya estan gestionats per les AMPA. La immensa majoria (un 90%) subcontracten el servei a una empresa.

Més enllà d'aquest tema, el decret de menjadors també pretén definir el servei com un espai educatiu. Tant la Fapac com SOS Menjadors van lamentar que l'esborrany inclogués que el menjador era un "servei complementari", i el departament va anunciar que canviaria aquesta expressió perquè creava confusió. En aquest sentit, les respostes que ja ha fet el departament als suggeriments rebuts sobre aquest tema asseguren que la proposta de decret de la conselleria recull que "el servei del menjador escolar, com a servei i recurs educatiu, passi a formar part del projecte educatiu del centre (PEC)".

Les famílies agrupades en diferents organitzacions (sobretot Fapac i SOS Menjadors) es mobilitzen des de fa setmanes per "tombar" el decret abans del 19 de gener, i ja han fet arribar les seves demandes en una quarantena de plens municipals, que han aprovat mocions en contra dels plans del Govern, en molts casos amb els vots a favor d’ERC i el PDECat.

stats