Famílies de l'escola La Maquinista carreguen contra l'empresa propietària del terreny

La propietat al·lega contra l’ocupació del sòl que preveia Colau i dificulta la construcció del nou centre

Famílies de l'escola La Maquinista, en barracons des de fa gairebé 10 anys, han carregat a través d'una carta contra Unibail Rodamco, l'empresa propietària del terreny. Unibail ha al·legat aquesta setmana contra l'ocupació de sòl que preveia el govern de Colau per poder construir la nova escola. "Després de nou anys de disputes, conflictes d'interessos, negociacions, promeses i incompliments... la sensació és que ara tocava col·laborar", lamenta el grup reivindicatiu de l'escola La Maquinista, que acusa l'empresa propietària del terreny de posar "els interessos privats i comercials" per davant dels "interessos dels seus fills".

"Davant les al·legacions i l'amenaça, la sensació de moltes famílies és d'inseguretat absoluta i d'incredulitat total", continua la carta, on les famílies es mostren "indignades" per les declaracions dels representants de l'empresa, que diuen que comparteixen la preocupació de les famílies. "Està clar que això és una mentida més", diuen. "Nou anys més tard, ens trobem amb la primera promoció de nens i nenes que comencen i acaben la seva etapa a primària en barracons. I no serà l'última. Vergonya i indignació", sentencien.

Una batalla urbanística

El fons del contenciós entre l’Ajuntament de Barcelona i Unibail Rodamco té dues versions ben diferenciades. D’acord amb el govern municipal, l’empresa propietària va presentar un projecte d’urbanització i un pla de reparcel·lació de la zona que no s’ajustaven a la modificació del pla general metropolità (MPGM) que estaven cridats a desenvolupar. El pla general, aprovat pel consistori, estableix els metres quadrats que s’han de destinar als diferents usos i és el marc on va quedar fixada la necessitat de reservar un espai per a l’escola a canvi de l’ampliació del sòl comercial de La Maquinista.

Aquesta situació, segons el consistori, es va traduir en un bloqueig 'de facto' del pla general i, en conseqüència, de la construcció de l’escola. L’Ajuntament de Barcelona va assegurar que l’empresa pretenia guanyar espai per augmentar el nombre de places d’aparcament del centre comercial, vulnerant els límits fixats al MPGM i que incomplia la normativa que regula els terminis de construcció de l’habitatge de protecció, també previstos al pla general.

'Tota una vida escolar en barracons', reportatge de Núria MartínezValero, en canvi, va afirmar al diari ARA que el nombre de noves places d’aparcament estava dins els límits del pla general i que ja havien ajustat el termini fixat en relació amb la construcció d’habitatges. “No estem incomplint res, el problema és que, amb el canvi de govern, l’Ajuntament ha canviat de parer”, va lamentar Valero. En aquest sentit, el portaveu d’aquesta multinacional va remarcar que tant el projecte d’urbanització com el pla de reparcel·lació van ser aprovats per l’antic equip del govern municipal i van superar el període d’exposició pública sense que es presentessin al·legacions. I va afegir que va ser quan s’havia d’aprovar definitivament, que el govern els va suspendre.

Amb les al·legacions presentades ara contra el tràmit d’ocupació directa, Unibail Rodamco vol advertir l’Ajuntament que aquest instrument no aportarà seguretat jurídica, ja que la firma està disposada a portar el contenciós als tribunals i que la construcció de l’escola pot generar problemes de mobilitat i seguretat en l’evacuació. En aquest context, Valero considera que l’única sortida és l’aprovació del projecte i el pla suspesos.

Més continguts de