Ferran Bel: "Els tortosins no som feixistes, ni franquistes, ni antidemocràtics"

L'alcalde de Tortosa demana respecte pel resultat d'una consulta que ha superat les expectatives, amb quasi un 30% de participació

"Els tortosins no som feixistes, ni franquistes ni antidemocràtics, i estem compromesos amb aquest país igual que qualsevol altre. Vivim en un país complex i ens hem d'acostumar a respectar-nos i acceptar-nos", ha dit Ferran Bel, alcalde de Tortosa, davant l'allau de crítiques pel posicionament majoritari dels ciutadans en la consulta. L'alcalde ha defensat que a Tortosa "som tan democràtics com el primer", i ha assegurat que avui "no es votava feixisme, ni franquisme". "És més senzill, es votava si un monument es museïtzava o es reinterpretava", ha continuat.

Amb contundència, ha demanat "respecte" a les persones i a Tortosa i ha advertit que no es qüestioni el "tarannà democràtic" dels votants. "Això no és seriós ni convenient", ha sentenciat.

Respecte a la celebració de la consulta, Bel ha reconegut que han superat totes les expectatives de participació, i ha recordat que en alguns comicis europeus l'índex de votants ha estat més baix. Un cop sabuts els resultats, l'alcalde ha explicat que tenen el compromís, com a govern municipal, de materialitzar aquesta opció durant aquest mandat, i que ho faran buscant la complicitat de la resta d'administracions implicades. "Ara cal estudiar com l'hem de reinterpretar, quina modificació del pla urbanístic hem de fer i si podrem actuar com a Ajuntament o haurem d'instar [a fer-ho] l'Administració que en tingui la titularitat", ha apuntat.

Resignació a ERC i decepció i preocupació a Movem

Després que l'alcalde anunciés els resultats, els portaveus de tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament, a excepció de la CUP, han volgut valorar les votacions. El primer tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Josep Felip Monclús, ha escenificat la resignació d'ERC davant els resultats majoritaris contraris a l'opció que defensaven els republicans. Monclús ha reconegut que s'esperaven més vots per la retirada però que "la realitat és la que és", i treballaran per tirar endavant la voluntat expressada a les urnes.

Per la seva banda, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha estat el més crític amb el percentatge de participació, prop del 30%, qualificant-la de "baixa", i comparant-ho amb el 46% que va assolir la consulta del 9-N. Jordan ha lamentat que no s'hagi fet una campanya institucional amb més informació perquè hi havia molta gent que no sabia què es votava, i s'ha mostrat decebut pels resultats, perquè l'opció guanyadora no és l'opció que defensava la seva formació, i preocupat per la "imatge" que donarà Tortosa a la resta del país. "Caldrà fer molta pedagogia perquè se'ns entengui", ha manifestat.

També des del PSC, el seu portaveu, Enric Roig, ha qüestionat que la participació sigui elevada per ser una consulta, i ha titllat el percentatge de "justet" per ser un tema de tan calat. Roig també ha criticat la falta de "planificació" en la consulta, i ha assegurat que es mantindran expectants a la proposta que plantegi el govern municipal sobre "com i de quina manera" s'ha de tirar endavant el que s'ha dit a les urnes.

Finalment, el portaveu del PP, Xavier Dalmau, s'ha mostrat satisfet dels resultats i s'ha afanyat també a demanar "respecte". "Ja no demano comprensió però sí respecte a la decisió presa pels tortosins", ha afegit, abans de reclamar també que el debat sobre el monument s'acabi i es pugui parlar d'altres qüestions que afecten el dia a dia del ciutadà.

La Comissió per la Retirada continuarà lluitant

Un cop sabuts els resultats, la Comissió per la Retirada de la Simbologia Franquista ha volgut deixar clar que continuaran treballant per aconseguir el seu objectiu. "La consulta ha estat un entrebanc per avançar cap a la retirada però tard o d'hora el retirarem", ha assegurat la portaveu Ester Baiges. L'entitat ha lamentat el que consideren una "irresponsabilitat política" de la majoria de regidors del consistori per avalar i legitimar una consulta que ha possibilitat que el monument es quedi al mig del riu. Malgrat que encara no han decidit els passos que s'han de seguir a partir d'ara, la Comissió ha deixat clar que "estem en el mateix moment que quan ens vam constituir", i que no defalliran en el seu objectiu.

Per la seva part, les dues entitats que es van personar com a part implicada en la consulta, l'associació ebrenca La Saó i l'associació Tortosins pel Monument, també han valorat tot el procés. Des de La Saó, un dels seus representants, Josep Maria Royo, ha assegurat que els resultats formen part de la "crònica d'una mort anunciada", ja que no hi ha hagut ni campanya institucional ni tampoc dels partits per donar informació i fer pedagogia ciutadana amb una "reflexió serena i profunda" com mereix la qüestió. Des de l'entitat, s'ha valorat positivament el percentatge de participació, i s'ha demanat al consistori que per tirar endavant l'opció guanyadora es faci de manera "rigorosa" i comptant amb institucions nacionals i internacionals que puguin dotar de contingut "científic i tècnic" el projecte "imprescindible de cara a promoure el debat de la memòria històrica".

Per acabar, des de l'entitat Tortosins pel Monument, el seu president, Jaume Solé, s'ha mostrat molt satisfet pels resultats, i amb un missatge "conciliador" ha animat totes les parts, també els defensors de la retirada, a treballar conjuntament per un projecte de monument a la pau a tots els tortosins.