Societat 07/04/2020

L'hospital de campanya de la Fira el gestionarà Bellvitge

La instal·lació tindrà 336 llits i es posarà en marxa de manera gradual a mesura que els hospitals necessitin derivar pacients

Elena Freixa
3 min
Hospital Universitari de Bellvitge

BarcelonaL'hospital de campanya ubicat al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat, quedarà a punt aquesta setmana per començar a rebre pacients quan ho requereixi el sistema hospitalari. La gestió de l'espai recaurà sobre l'Hospital de Bellvitge, segons ha pogut saber l'ARA, tot i que encara no hi ha data d'obertura perquè es comencin a omplir els 336 llits amb què comptarà en aquesta primera fase.

La posada en marxa coincideix amb una desacceleració de la corba de contagis de covid-19 els últims dies a Catalunya, una circumstància que no fa aparcar el projecte, segons confirmen fonts pròximes al Govern, que subratllen la importància de tenir a punt el recinte per poder fer front a les necessitats de les setmanes que vindran. "El risc seria no tenir aquesta instal·lació i no anticipar-nos", insisteixen les mateixes fonts referint-se a possibles repunts dels contagis o nous brots que puguin produir-se quan comencin a desplegar-se mesures que relaxin el confinament, per exemple.

L'hospital de la Fira s'ha preparat per rebre pacients no greus, ja que no compta amb UCI per a crítics ni semicrítics. L'objectiu és garantir atenció a la zona sud de l'àrea metropolitana –d'aquí que sigui Bellvitge qui es faci càrrec de la gestió–, que fins ara comptava amb menys instal·lacions que la part nord.

Els 336 llits instal·lats als pavellons –que s'aniran omplint a poc a poc– són un recurs que també pot servir perquè els centres hospitalaris tornin a una certa normalitat els pròxims mesos. Poder reprogramar operacions ajornades i altres tractaments pot passar per haver de derivar els pacients de covid-19 que no revesteixin gravetat a instal·lacions com la Fira, apunten fonts pròximes al projecte.

L'hospital de campanya als pavellons de la Gran Via és el més gran dels que s'han aixecat fins ara a Catalunya per donar resposta a la pandèmia del coronavirus. Inicialment s'hi han previst poc més de 300 places, però la seva posada en marxa es preveu, avui dia, molt gradual. "La idea és descongestionar els centres hospitalaris pròxims. No només hi pot derivar pacients Bellvitge, sinó també altres centres de la zona", subratllen les mateixes fonts.

Malgrat la capacitat prevista ara, la Fira permet multiplicar les places de l'hospital de campanya ràpidament si en el futur calgués. En 48 hores podrien afegir-s'hi 700 places més i, en un escenari de màxims que ara mateix no es preveu, podria acollir fins a 2.000 persones infectades.

En el muntatge i la logística, que han coordinat des de Salut i la mateixa Fira, hi han col·laborat fins a 15 institucions i entitats com ara l'Ajuntament de Barcelona, el de l'Hospitalet de Llobregat o Metges sense Fronteres.

Posar en funcionament un recurs hospitalari d'emergència com el de la Fira requerirà la incorporació d'equips de professionals sanitaris. El nombre dependrà de l'ocupació de llits prevista, però la recerca de personal mèdic, d'infermeria i zeladors s'ha intensificat des de fa dies no només per activar aquesta gran instal·lació, sinó també per garantir l'atenció a tots els hotels medicalitzats que s'han anant posant en marxa.

La falta de mans, que va avançar l'ARA fa una setmana, és especialment urgent en el cas de la infermeria. "Falten infermeres per tot arreu, perquè ja partim de la base que teníem una ràtio per sota de la mitjana europea", argumentava llavors Jessica Morillo, presidenta d'Infermeres de Catalunya.

stats