Publicitat
Publicitat

TRANSPORT

La Generalitat obre un expedient informatiu a Renfe per "alteracions" a la línia Barcelona-Figueres

L'expedient insta Renfe a comunicar al Govern amb "periodicitat mensual" els índexs de puntualitat, generalitzar l'ús de doble composició en hores punta o establir protocols d'informació en cas d'incidències

La Generalitat ha presentat un expedient informatiu a Renfe per les "alteracions" en la línia Barcelona-Girona-Figueres que s'han acumulat durant els darrers mesos i que han motivat queixes dels usuaris. El director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, ha explicat que "de l'expedient es deriva del traspàs de Regionals, que ha d'anar acompanyat d'una millora del servei i la infraestructura, tot comptant amb una dotació econòmica". A través de l'expedient, s'insta Renfe a comunicar al Govern amb "periodicitat mensual" els índexs de puntualitat, generalitzar l'ús dels trens de doble composició en hores punta, o establir protocols d'informació als usuaris en cas d'incidències.

Font ha explicat a l'ACN que el Govern ha inclòs en la llei òmnibus un requisit per canviar la llei ferroviària i possibilitar que la Generalitat sancioni l'operador ferroviari en cas d'incidències, després que l'expedient informatiu que es va obrir a Renfe per la vaga encoberta del passat gener deixés clar que l'executiu català "no tenia els instruments suficients per sancionar l'operadora".

Així, a principis de mes, la Direcció General de Transports i Mobilitat, depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat, va decidir presentar un expedient informatiu "per determinar les circumstàncies que havien motivat l'alteració del funcionament normal del servei ferroviari" a la línia Barcelona-Girona-Figueres de Regionals. Concretament, la Generalitat insta Renfe a "adoptar, si s'escau, les mesures necessàries" per garantir que "els índexs de puntualitat es mantenen en uns nivells adequats". En aquest sentit, l'expedient commina l'operadora a informar periòdicament sobre l'evolució d'aquests índexs.

Així mateix, l'expedient insta a "generalitzar" l'ús dels trens en doble composició en les hores punta i a presentar una proposta en el termini de dos mesos, de la mateixa manera que haurà d'informar sobre la substitució de les unitats 470, que s'han de suprimir dels serveis regionals "per la seva obsolescència". En línia amb això, la Generalitat demana a Renfe que "realitzi una auditoria tècnica en el termini de tres mesos" sobre el material mòbil -els trens- per poder exigir, en el seu cas, "la responsabilitat corresponent al fabricant".

L'expedient també requereix que Renfe lliuri a la Direcció General de Transports i Mobilitat una proposta de protocol per informar els usuaris en cas d'incidències, així com a millorar les condicions de climatització dels vehicles.

Finançament de l'Estat per millorar les "ineficiències" del servei

L'expedient conclou que "determinades ineficiències" del servei de Regionals estan causades per "la mancança de disponibilitat pressupostària" i insta l'Estat a elaborar, conjuntament amb la Generalitat, "un pla de millora de les infraestructures ferroviàries", així com la "dotació d'una aportació econòmica equiparable" a la prevista per al servei de Rodalies.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Etiquetes

Més continguts de