Societat 13/04/2020

El Govern recomana que es vigili la distància a la feina

Un Consell Executiu extraordinari emet consells per als empresaris

Pau Rumbo
3 min
Imatge d’arxiu de l’estació de metro de La Sagrera els primers dies del confinament.

BarcelonaEl Govern respon a la fi del confinament dur decretada per Pedro Sánchez amb el que pot. L'executiu Torra busca atacar, dins de les seves competències, els aspectes que més preocupen els treballadors que s’hagin de reincorporar avui a la feina a tot Espanya, o demà a Catalunya -un milió, segons el President-: la seguretat en el transport fins al lloc de treball, i en el mateix àmbit laboral. Però ho fa en el terreny de les recomanacions, i amb ambigüitats en la definició i l'abast dels acords presos.

Per una banda, el Consell Executiu va aprovar ahir al vespre -no es va divulgar fins passada la mitjanit- una estratègia d'actuació davant la nova realitat laboral que s'obre avui a Espanya. L'estratègia, però, ve emmarcada per l'epígraf 'proposta'. El Govern no aclareix, en el document que va lliurar, fins a quin punt les decisions que ha pres són executives; hi ha, sense anar més lluny, dos temes en els quals no té competències (i que estan marcats amb anotacions com 'exigències al govern espanyol' o 'àmbit competencial del govern espanyol'): un permís retribuït recuperable per cura de menor i una proposta de sortida regulada limitada en temps i distància a prop del domicili.

Per altra banda, ahir també es va reunir el Consell de Relacions Laborals, que asseu a la mateixa taula Govern, patronals i sindicats. D'aquest conclave en va sorgir un document amb un seguit de consells als empresaris, destinats a facilitar que els treballadors preservin la distància de seguretat i, així, evitar els contagis al món laboral. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, es va felicitar en una entrevista a TV3 pel consens amb què s’ha gestionat aquesta mesura amb els representants dels empresaris i els treballadors: “És un acord importantíssim, de país”, va exposar.

La postura del Govern, doncs, s'ha d'escatir llegint els dos documents en paral·lel. Per exemple, va acordar que les empreses mantinguin el teletreball sempre que sigui viable, però no va detallar com ho comprovarà ni si existirà un règim sancionador en cas d'incompliments. Si el teletreball no és possible, s'obliga -en aquest punt el verb sí és taxatiu- a mantenir els treballadors a una distància de seguretat d'un metre i mig; si no es pot satisfer aquesta exigència l'empresari haurà de dotar el personal d'un equip de protecció individual. Però, per la resta, els acords de govern remeten sempre al document de recomanacions, que considera imprescindible, per exemple, que les companyies facin un pla de contingència, que implementin el teletreball (tot i que es reconeix que no està regulat enlloc) i que, en general, es flexibilitzi al màxim tot el que sigui possible: des del temps que es treballa fins l'ús de les instal·lacions comunes. Govern, patronals i sindicats recomanen a les empreses identificar els serveis essencials i organitzar els equips en consonància.

Reforç al transport públic

L'única decisió que sembla efectivament executiva és el reforç de les línies de transport públic. Segons va explicar la consellera Meritxell Budó, es farà “en tota la capacitat” que té l’administració, atès que el 30% del personal d’aquest servei està de baixa. Es garantirà l’ocupació màxima d’un terç de tots els combois per respectar les distàncies de seguretat entre viatgers. Com és lògic en un context de retorn als llocs de treball, s’ampliarà sobretot l’oferta en les hores punta. A part, s’emetran recomanacions “constants” als usuaris, sobre la distància física que han de mantenir i l’ús de gel, guants i mascaretes com a autoprotecció.

stats