ADMINISTRACIÓ
Societat 22/06/2016

El Govern fitxa una firma de seguretat vinculada a un empresari condemnat

Marsegur ha guanyat el concurs públic per vigilar el Consell de Garanties Estatutàries

Enric Borràs
4 min
Miguel Ángel Ramírez -a l’esquerra-, que des del 2005 presideix la Unión Deportiva Las Palmas, ensenyant la remodelació de l’estadi Gran Canaria al conseller del govern de l’arxipèlag Ángel Víctor Torres -a la dreta-.

BarcelonaEl contracte de la Generalitat amb l’empresa Marsegur perquè s’encarregui de vigilar el Consell de Garanties Estatutàries ha fet saltar l’alarma al sector de la seguretat privada. Des d’ADN Sindical denuncien que paga un 30% menys del que marca el conveni del sector, amb uns sous poc per sobre dels 700 euros al mes però, a més, que Marsegur està vinculada amb un empresari envoltat de polèmica. És Miguel Ángel Ramírez, conegut com el rei de la seguretat de les Canàries, condemnat -i indultat- per delicte urbanístic i investigat per frau fiscal.

A Ramírez el van condemnar a tres anys de presó per fer obres com un estanc de 400 metres quadrats i dos aparcaments en una finca protegida i en sòl rústic que havia comprat prop de Las Palmas. El 2013 el llavors ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, li va rebaixar un any la condemna -cosa que li ha permès evitar la presó- si ho enderrocava tot. El Tribunal Suprem va anul·lar l’indult perquè faltava un informe de l’Audiència Provincial però Justícia el va tornar a tramitar. Els problemes de Ramírez amb els tribunals no s’acaben aquí: està encausat per frau a Hisenda i a la Seguretat Social. Fa pocs dies, però, la jutge del cas li ha rebaixat la fiança de 17 milions d’euros -el que es calcula que va defraudar- a 3,2 milions.

Hi ha una sentència del maig, de l’Audiència Nacional, que declara nul el conveni de Marsegur perquè no es va negociar correctament i tampoc es va fer amb representants dels treballadors prou representatius. “El conveni no ens l’hem inventat, està publicat al BOE i és perfectament legal”, assegura a aquest diari el propietari de Marsegur, Antonio Redondo. La sentència, a més, diu que la rebaixa salarial respecte del conveni del sector arriba al 54% i és “un avantatge injust” per a la competència. Redondo manté que duran el cas al Tribunal Suprem.

Quan va sortir la sentència el mes passat ja feia dos mesos que el Consell de Garanties Estatutàries, que depèn de la Generalitat, havia signat el contracte de 87.000 euros amb Marsegur, un contracte que es pot prorrogar un any més i que té un valor estimat total de 174.000 euros. Fonts del Consell asseguren que no sabien res del conflicte amb el conveni ni de la relació de l’empresa amb Ramírez, però que va guanyar el concurs perquè va presentar l’oferta més econòmica sense que fos “temerària” -massa barata per poder ser real sense irregularitats-. No podien haver fet altra cosa que adjudicar-li, insisteixen, perquè si no, haurien vulnerat la llei sabent-ho, haurien prevaricat.

Després de la primera nòmina els van començar a arribar les queixes dels treballadors que havien perdut una bona part del seu sou. Alguns, segons fonts sindicals, han marxat. El contracte del Consell és el primer peu de Marsegur al Govern, però ja avança per fer-se un forat a Catalunya: també s’ha presentat a un concurs per a la vigilància del port de Mataró i a un altre per a la de l’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona. Segons fonts del Consell, Marsegur té uns 700 contractes públics amb administracions de tot l’Estat.

“Em querellaré contra tothom que digui que aquesta empresa és de Ramírez, perquè això és meu i costa molt de tirar endavant”, avisa Redondo. I té raó, com a mínim sobre el paper: Miguel Ángel Ramírez no figura enlloc com a amo de l’empresa tot i que el nom de Marsegur comença amb les inicials del polèmic empresari (M.A.R.). A més, les dues apoderades de Marsegur són l’exadministradora i l’actual administradora de MAR Asesores y Consultores, propietat de Ramírez. Tot i això Redondo troba normal posar els poders de la seva empresa en mans de dues treballadores d’un dels seus principals competidors: “Són d’una consultoria que tinc contractada per quan no hi sóc”, afirma.

Per rematar-ho, Redondo és el president d’Acosepri, una patronal de la seguretat formada per només tres empreses a part de la seva: Seguridad Integral Canaria, propietat de Ramírez; Power Sic, controlada per una altra de les empreses de Ramírez; i Sinergias de Vigilancia y Seguridad, també relacionada amb la trama i amb Marsegur. Tot i això Redondo afirma que Ramírez amb ell només hi té una cosa en comú: “Convivim a la mateixa comunitat” -les Illes Canàries-, diu.

Miguel Ángel Ramírez, envoltat de polèmica

  • Indult amb oposicióTant el jutge que va condemnar Ramírez per delicte urbanístic com el fiscal es van oposar a l’indult. Es va concedir de tota manera el 2013. Segons 'El País', això només havia passat en el 6% dels 690 indults dels dos anys anteriors.
  • Suport del ministre SoriaDeu dies després que el BOE publiqués l’indult, el ministre José Manuel Soria va acompanyar Ramírez a la inauguració d’un nou negoci: un concessionari de BMW, tal com es pot veure en aquest vídeo. “És el concepte més pur d’emprenedor que conec”, va dir el ministre.
  • Donacions al PP i medallaEl 2011 una empresa en què Ramírez figurava com a apoderat va donar 50.000 euros al PP, segons el diari La Provincia. L’empresari va rebre el 2010 la Medalla al Mèrit Militar de l’exèrcit espanyol.
stats