SEGURETAT
Societat 18/08/2019

El 40% de la Guàrdia Urbana està de vacances

L’augment de delictes que pateix Barcelona a l’estiu qüestiona un dret laboral adquirit fa més de 30 anys

Jordi Mumbrú
4 min
Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant pels carrers de Ciutat Vella.

BarcelonaDurant els mesos d’estiu, el 40% dels agents de la Guàrdia Urbana estan de vacances. Això no vol dir que el 60% restant treballin, perquè cal tenir en compte l’absentisme laboral, que se situa entre el 3% i el 4% del total de la plantilla. És a dir, durant els mesos de juliol i agost, només treballen un 57% dels 2.800 agents que té la policia municipal de Barcelona.

Aquest dret laboral que permet que fins al 40% dels agents puguin fer vacances al juliol i un 40% més a l’agost vol ajudar a la seva conciliació familiar i es va pactar durant la Barcelona preolímpica, quan la ciutat quedava pràcticament deserta a l’estiu. Amb les escoles i les oficines tancades, sense gaires cotxes pels carrers ni per les rondes i amb un turisme moderat, els agents no tenien tanta feina. Des d’aleshores, aquest percentatge s’ha anat mantenint cada cop que es fa un nou conveni laboral. Però la ciutat ha canviat i els estius són cada cop més difícils en matèria de seguretat. Segons les dades de l’Ajuntament de Barcelona, durant els mesos d’estiu de l’any passat, la ciutat va allotjar 4,6 milions de turistes. A més dels visitants -que evidentment obliguen a incrementar la presència policial-, el mateix Ajuntament reconeix que la ciutat està immersa en una “crisi de seguretat”, i ho diu reforçat per les dades: Barcelona viu l’estiu amb més homicidis des del 2011, que és l’últim any del qual es tenen dades.

Amb aquesta nova realitat, algunes veus del mateix cos i vinculades a la seguretat de la ciutat consideren que a l’estiu calen més agents encara que això suposi modificar aquests percentatges. Però ningú gosa donar els seus noms i cognoms. És un tema tabú, perquè els sindicats no en volen ni sentir parlar: “Es poden buscar alternatives, però en cap cas estem disposats a canviar aquests percentatges. No volem que minvin els drets dels treballadors. Tothom té fills i els nens fan vacances al juliol i a l’agost”, va explicar Jordi Gallart, portaveu de CCOO a la Guàrdia Urbana.

L’Ajuntament, consultat per aquest diari, s’ha limitat a respondre això: “La ciutat està coberta amb els agents necessaris que calen per assegurar les feines pròpies de la Guàrdia Urbana”. Fonts de l’Ajuntament també recorden que les feines de seguretat són competència dels Mossos d’Esquadra, de manera que la crisi actual és més responsabilitat seva que de la Guàrdia Urbana. Les mateixes fonts, però, no han volgut informar de quants agents hi ha actualment a cada districte ni de si el govern considera que cal modificar aquests percentatges per garantir que hi hagi més agents a l’estiu.

Hores extres i vendre les vacances

Un dels mecanismes per pal·liar els efectes d’aquesta falta d’agents són les hores extres, que representen un cost aproximat de 10 milions d’euros cada any. Aquest sistema, però, no resol el problema de fons, sinó que només és un pedaç: “Al final, la seguretat de la ciutat depèn de les hores extres”, assegurava una persona del cos que prefereix mantenir l’anonimat.

A més de les hores extres, els sindicats es mostren favorables a buscar alternatives sempre que comportin gratificacions per als afectats: “És una hipocresia que diguin que tot és culpa del percentatge. No es pot modificar, però ens podem asseure a parlar i es poden trobar alternatives”, explica Gallart, que recorda que, durant el mandat de Xavier Trias, els agents que feien les vacances fora dels mesos d’estiu rebien una paga de prop de 1.000 euros. És el que dins del cos es coneix com a “vendre les vacances”.

Els representants dels treballadors també insisteixen que el problema no són les vacances, sinó la falta d’agents. El secretari general de SPL-UGT, Juan Francisco Rodríguez, considera que la plantilla hauria de ser, almenys, de 4.000 efectius. Altres sindicats, com CSIF, apugen la xifra fins als 4.500. L’objectiu de l’actual govern és contractar-ne 250 cada any (1.000 en tot el mandat), però cal tenir en compte que molts seran per cobrir les jubilacions dels agents que ja es retiren, és a dir, que l’increment de la plantilla no acabarà de cobrir la falta de personal. Els sindicats també critiquen que es podria treure més profit de la plantilla “planificant millor el servei”, i també reclamen incrementar les “unitats centralitzades”, que són les que es poden enviar a un districte o a un altre en funció de les necessitats. Ara, per exemple, aquestes unitats reforcen Gràcia durant la festa major.

Els sindicats també critiquen que la situació actual és conseqüència d’haver canviat les prioritats de seguretat des de l’Ajuntament: “Abans teníem furgonetes amunt i avall de la Unitat de Suport (USP) i érem en llocs sensibles fent pressió, identificant les persones que ens semblaven sospitoses... però ara ja no. Ara som a la plaça Catalunya per l’amenaça terrorista o al passeig de Borbó pels manters”, denuncia Gallart.

A més de la falta d’agents a la plantilla i que el 40% estan de vacances a l’estiu, també cal tenir en compte que durant els caps de setmana encara treballen menys policies. De fet, durant els mesos de juliol i agost, només treballen els dissabtes i diumenges un 25% dels agents que hi ha disponibles.

Els Mossos arriben al 80%

La seguretat de la ciutat és competència dels Mossos d’Esquadra i a Barcelona aquest cos també té molts menys efectius dels que fan falta. Durant l’estiu, però, es garanteix que el 80% dels efectius de cada unitat estiguin treballant. La xifra és vint punts superior a la de la Guàrdia Urbana. El criteri per decidir qui fa les vacances és molt similar en els dos cossos: el treballador fa la petició a principis d’any. Si altres companys també han demanat els mateixos dies (que és el que sol passar els mesos d’estiu) i ja s’ha arribat al límit, tenen preferència els treballadors que fa més temps que no fan vacances en aquell període.

stats