Interior diu que ja "preveia" la crisi a l'Estret però reforça ara amb gairebé 500 agents Ceuta, Melilla i Algesires

Fernández Díaz assegura que ja s'han agilitzat els procediments de devolució d'immigrants

Normalitat. El ministeri de l'Interior ha volgut restar importància a l'allau d'immigrants a les costes de l'Estret aquestes últimes hores. Per Jorge Fernández Díaz, aquesta situació era totalment "previsible" després de l'augment dels controls a les tanques de Ceuta i Melilla. Tot i això, el ministeri ha assenyalat en un comunicat que reforçaran els efectius policials a les dues ciutats autònomes i també a Algesires per evitar noves arribades massives.

En concret, reforçaran amb gairebé 475 agents Ceuta, Melilla i Algesires, i s'agilitzaran els procediments de devolució de les persones que acaben d'arribar.

Fernández Díaz s'ha reunit aquest dijous amb la cúpula d'Interior per abordar la crisi a l'Estret després que els últims dos dies s'hagi rescatat gairebé un terç dels subsaharians que van aparèixer a la deriva durant tot l'any 2013.

"Es considera que el bon temps que regna a la zona, així com el reforç dels perímetres fronterers de Ceuta i Melilla, han contribuït a aquesta arribada extraordinària d'immigrants per mar. Aquesta situació es considerava previsible per part del ministeri. Per aquest motiu els serveis de salvament han aconseguit rescatar gairebé la totalitat dels immigrants abans d'arribar a les costes espanyoles, evitant que es produeixen tragèdies humanitàries", assenyala el comunicat d'Interior enviat després d'una reunió en què no s'han ofert declaracions ni una roda de premsa.

El govern espanyol assegura que ja s'han agilitzat els procediments de devolució d'aquests immigrants, i que "s'han materialitzat ja 250 d'aquests expedients per part de la subdelegació del govern de Cadis". Tot i això, està fent gestions perquè tots aquests tràmits es puguin centralitzar als jutjats de Tarifa.

A banda, Interior ha volgut lloar la tasca de les forces marroquines, amb les quals s'està col·laborant per trobar una solució al problema.

Fernández Díaz ja va rebaixar dimarts l'excepcionalitat de la situació. Tot i l'allau de subsaharians a les costes de Tarifa, fonts d'Interior consultades per l’agència Efe van qualificar de “puntual” l’arribada massiva d’immigrants. El ministeri va argumentar que l’escenari de les últimes jornades s’explica per les bones condicions meteorològiques, amb temperatures temperades, el mar en calma i la lluna plena.

Més continguts de