Societat 24/05/2013

L'Ajuntament de Barcelona garanteix l'alimentació dels nens durant les vacances escolars

L'Ajuntament demana a les direccions dels centres escolars que informin els serveis socials de les famílies que tenen problemes per alimentar els nens

2 min
Arxivada la causa per l'IVA dels menjadors escolars

La tinent d'alcalde de Qualitat de Vida de l'Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos, ha fet una crida a les famílies barcelonines amb dificultats per alimentar els seus fills a què acudeixin als serveis socials i els ha garantit ajuda. "Garantim que tota la demanda que arribi als Centres de Serveis Socials serà atesa, però han de venir i demanar-ho", ha assenyalat Maite Fandos, que ha explicat que la partida d'ajudes d'emergència social de l'Institut Municipal de Serveis Socials és de 3.150.000 euros, pel que es disposarà dels diners necessaris per atendre milers de famílies.

Fandos ha presentat les mesures que el consistori impulsarà per garantir la cobertura d'una alimentació saludable per als nens de famílies necessitades en l'estiu, quan tanquen els menjadors escolars, en què mengen 15.504 alumnes amb beca.

Aquestes mesures donen continuïtat a la col·laboració entre l'Institut de Serveis Socials i el Consorci d'Educació de Barcelona, amb la qual s'ha aconseguit detectar i ajudar 703 alumnes que no se sabia que s'alimentaven inadequadament, encara que cap d'ells estava en situació de desnutrició.

Durant el curs 2012-2013, l'Ajuntament va aportar 4,9 milions d'euros per a ajudes individuals de menjador escolar a alumnes matriculats en centres educatius públics i concertats, des de P3 fins a quart d'ESO. Es va atorgar aquesta ajuda a la totalitat de les famílies que van presentar la corresponent sol·licitud i que complien els requisits de la convocatòria.

A més, a través dels seus serveis socials, va aportar uns altres 264.199 euros que es van destinar a 1.125 ajudes a famílies que no arribaven a poder pagar el menjador dels seus fills malgrat comptar amb beques. La tinent d'alcalde ha assenyalat que el sistema de coordinació entre els serveis socials i els centres escolars ha funcionat i l'experiència d'aquest curs ha permès veure que "és la manera correcta de treballar".

Per això, amb vista a l'estiu es tornarà a demanar a les direccions dels centres educatius que informin els serveis socials de les famílies que tenen problemes per alimentar els nens durant les vacances escolars i que aquests es posaran en contacte amb elles. Fandos ha explicat que preferentment les ajudes que s'atorgaran a aquestes famílies seran en diners.

D' altra banda, ha recordat que 394 de les 543 activitats de la campanya d'activitats de vacances d'estiu ofereixen servei de menjador i ha recordat que també per a elles l'ajuntament ofereix ajudes econòmiques a les famílies. En aquest sentit, ha assenyalat que "la demanda d'ajudes ha crescut un 25 % respecte a l'any passat", ja que de moment s'han rebut 7.276 sol·licituds d'ajudes econòmiques, de les quals se n'han aprovat 6.302.

Una altra iniciativa de l'Ajuntament per donar cobertura a les necessitats d'alimentació infantil en el període de vacances és que als 15 centres oberts als quals acudeixen 1.481 nens en risc d'exclusió per realitzar activitats d'oci educatiu durant l'estiu s'oferiran berenars nutritius (fruita, lactis i entrepans).

Aquesta mesura tindrà continuïtat durant el curs escolar 2013-2014 als 19 centres oberts (1.849 nens) i suposarà una inversió municipal de més de 870.000 euros entre el 2013 i el 2014.

stats