Societat 15/03/2013

L'advocat que ha aconseguit la sentència europea contra els desnonaments: "M'ha arruïnat econòmicament, però m'ha fet ric emocionalment"

Dionisio Moreno explica a RAC1 les peripècies que va viure el dia que va defensar el cas de la família de Martorell al Tribunal de Luxemburg

Francina Bosch
3 min
Dionisio Moreno i Mohamed Aziz als estudis de RAC1

BarcelonaEl Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) va trencar una llança, aquest dijous, a favor dels afectats pels desnonaments que, els bancs i caixes espanyoles, executen per la via ràpida. L'origen de la sentència feta pública ahir és la perseverança d'un advocat català que va portar el cas d'una família de Martorell al Tribunal de Luxemburg. En declaracions a 'El món' a RAC1, Dionisio Moreno ha admès que està content per la gesta aconseguida, malgrat el cost personal que li ha suposat: "M'ha arruïnat econòmicament, però m'ha fet ric emocionalment". I és que Moreno, no només no ha cobrat res per portar el cas, sinó que ha pagat de la seva butxaca el viatge a Luxemburg i totes les despeses que s'han derivat del procés.

Tot va començar el 2011 a Martorell, quan una família d'origen marroquí va ser desnonada després de no pagar durant diversos mesos la hipoteca de CatalunyaCaixa. L'afectat, Mohamed Aziz, es va posar immediatament en contacte amb Dionisio Moreno - que era fill d'un amic seu -, i li va explicar el seu cas. Moreno va detectar que el contracte signat entre Aziz i l'entitat bancària contenia diverses clàusules abusives. Tanmateix, va constatar que la llei espanyola no contempla la defensa del consumidor en els casos d'execució hipotecària. "Vaig pensar que la llei no era correcta ni justa, i em vaig començar a plantejar què fer". Va ser llavors, i gràcies a la inspiració d'un anunci d'un banc que promocionava productes financers, que Moreno va pensar en acudir a Defensa dels Consumidors, on va poder comprovar que la llei d'enjudiciament civil espanyol no protegeix els consumidors en el procediments d'execució hipotecària. Llavors va consultar la normativa europea, i va veure les contradiccions entre ambdues. En aquest moment, Moreno va decidir denunciar el cas a un jutjat mercantil de Barcelona. "Els vaig explicat que la llei espanyola no permet denunciar clàusules abusives, i que això és contrari a la normativa de defensa dels consumidors, alhora que incompleix una clàusula de la normativa europea". El jutge del mercantil número 3 de Barcelona, José María Fernández Seijo, va citar en audiència prèvia Mohamed Aziz i el director de l'entitat bancària, i després de constatar certes contradiccions entre la llei hipotecària i la de defensa dels consumidors, va decidir plantejar la qüestió al TJUE, que ha acabat donant la raó a la família Aziz. "És un cas individual, però idèntic al que es troben moltes altres persones", destaca l'advocat.

Moreno va impulsar la defensa de la família Aziz en un moment de tensió personal, ja que el seu pare s'estava morint. Tanmateix, no es va acoquinar i ara està orgullós de la seva gesta. Amb la distància, explica el mal tràngol que va passar en el seu viatge a Luxemburg, el setembre de l'any passat. "Vaig arribar tard. No sé ni com no em vaig desmaiar. Abans d'arribar al Tribunal em vaig perdre", recorda amb un somriure Moreno. "La sala semblava un poliesportiu, ple de cabines de traductors. L'uixer em va haver de cordar la toga, perquè jo estava molt nerviós, i no sabia ni on m'havia d'asseure. El tribunal és molt gran, té dos pisos, ells estan a dalt i tu a baix", explica l'advocat, que malgrat tot va defensar la causa de la família Aziz, i el TJUE li ha acabat donant la raó.

Ara, la pilota torna a la justícia espanyola. "Els jutges tenen ara un nou instrument, de manera que no tenen excusa per no aturar els procediments d'execució hipotecària, si conclouen que hi ha clàusules abusives en el contracte amb l'entitat bancària", conclou Moreno.

stats