L'alcalde de Reus i tres regidors declaren al jutjat per un manifest contra la violència policial de l'1-O

Tres regidors de la CUP, que també estaven citats, no han comparegut davant el tribunal

L'alcalde de Reus i sis regidors del consistori estaven citats a declarar aquest dijous com a investigats al jutjat d'instrucció número 2 de Reus. La citació corresponia a la causa oberta contra ells i sis persones més, després d'una denúncia de la Policia Nacional per un presumpte delicte d'incitació a l'odi per haver signat un manifest contra la violència policial de l'1-O. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), dels set càrrecs electes que estaven citats a declarar aquest dijous, només n'han comparegut quatre: l'alcalde de Reus, Carles Pellicer (PDECat), i els regidors Montserrat Vilella (PDECat), Noemí Llauradó (ERC) i Jordi Cervera (Ara Reus).

"Firmar un manifest no pot ser mai un delicte, i la nostra actuació en tot el procés ha estat marcada per fer compatible la llibertat de la ciutadania amb la pau, la convivència i el civisme", ha afirmat Pellicer. També ha defensat que la convivència es va veure alterada l'1-O i que hi havia persones "angoixades" arran de les càrregues policials del dia del referèndum, segons informa ACN. "El que feia el manifest era donar resposta a una demanda ciutadana", ha afegit l'alcalde, que ha assegurat que no entén que se'ls investigui per un delicte d'incitació a l'odi. Pellicer ha valorat que si es trobés amb la mateixa situació que hi va haver després de l'1-O, "tornaria a actuar igual per garantir la convivència".

Pel que fa als regidors restants, la declaració de la regidora Mariona Quadrada (CUP) s'ha suspès perquè la seva advocada tenia un altre assenyalament, i les declaracions de Marta Llorens i Oriol Ciurana (també de la CUP) no s'han pogut fer perquè els dos investigats no han comparegut al jutjat. El tribunal ha fet la crida dels dos investigats a la sala de vistes i a l'oficina judicial sense obtenir resposta, amb la presència del seu advocat a la sala de vistes. El fet és que els tres regidors de la CUP investigats en aquesta causa han comparegut a les portes de l'edifici judicial a l'hora que estaven citats per dir que no entrarien "als jutjats espanyols". "No és la justícia que ens empara", ha afirmat Ciurana.

En el cas dels quatre regidors que han declarat aquest dijous, només han respost a les preguntes dels seus advocats. Aquesta causa oberta pel jutjat de Reus compta amb un total de 13 investigats: l'alcalde, els sis regidors, quatre bombers i dues persones responsables d'un gimnàs. Els bombers també estan acusats de malversació. Els investigats que no són càrrecs electes estan citats a declarar aquest divendres.

Un jutjat de Reus investiga l'alcalde, sis regidors, bombers i veïns per les mostres de rebuig a la Policia Nacional

La causa sorgeix d'una denúncia de la Policia Nacional contra els representants polítics de Reus que el 3 d'octubre van signar un manifest per rebutjar la violència policial de l'1-O i per demanar la retirada dels agents desplaçats a Catalunya de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. La denúncia també inclou les concentracions davant la comissaria de la Policia Nacional de Reus i l'Hotel Gaudí, on s'allotjaven diversos agents.