Societat 15/05/2012

L'entrada d'una excavadora al jardí de Vil·la Urània desconcerta la família de Comas i Solà

L'Ajuntament de Barcelona va comunicar divendres als familiars de l'astrònom que no enderrocaria la finca com havia anuncia, però les tasques d'enderroc de la casa annexa han comportat avui danys a l'estructura del jardí

Maria Ortega
2 min
Vil·la Urània amb l'excavadora

BarcelonaVeïns de la Vil·la Urània, al barri del Farró de Barcelona, i familiars de l'astrònom Josep Comas i Solà, que va llegar aquest xalet a l'Ajuntament de Barcelona, han vist aquest dimarts al migdia amb alarma com una excavadora entrava al jardí noucentista de la finca. Després que, la setmana passada, la pressió social portés a l'equip de govern de la ciutat a fer marxa enrere i frenar un enderrocament anunciat per convertir el que va ser el primer observatori de Comas i Solà en un casal de barri, el regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Joan Puigdollers, es va reunir divendres amb familiars de l'astrònom. En aquella trobada, l'Ajuntament va confirmar l'indult de la finca que, segons el llegat, s'havia de mantenir com a observatori popular o, en qualsevol cas, acollir un equipament cultural o educatiu. En la mateixa reunió, segons va explicar la família, l'Ajuntament va anunciar que mantindria també el jardí noucentista. El compromís era enderrocar la finca annexa, al número 31 del carrer Saragossa, i desbrossar el jardí de Vil·la Urània.

Avui, però, familiars de Comas i Solà, com Pau Senra (la seva besàvia era geramana de l'astrònom), han quedat "desconcertats" pels fets. Una excavadora ha trencat el mur d'entrada al jardí per la Via Augusta i s'hi ha plantat a dins. Segons fonts municipals, aquesta acció no vulnera el que es va acordar divendres, perquè l'excavadora enderrocarà només la finca annexa i el mur que ha anat a terra es tornarà aixecar quan acabin aquests treballs. De fet, concreten que aquest espai s'utilitzarà per a l'acopi de materials, però que no hi ha hagut cap canvi en la voluntat de mantenir el jardí i la finca.

La família veient la contundència de l'acció d'aquest matí demana a l'Ajuntament que tingui "seny", perquè, com remarca Pau Senra, el compromís assolit era el de mantenir "intacte" tant el jardí com la finca. Explica que l'entrada de l'excavadora els ha desconcertat perquè creien que el procés per salvar Vil·la Urània ja estava encarat i que, si aquesta actuació s'inclou en l'enderroc de la casa del costat, el consistori "ho podia haver comunicat". L'historiador Dani Cortijo, que va activar a través de la xarxa el moviment social per fer pressió contra l'enderroc, també titlla d'"alarmant" que el consistori "tiri pel dret" de manera "tan contundent, entrant una excavador al jardí, quan l'acord era no vulnerar la finca".

stats