ABUSOS SEXUALS

Els Maristes de Sants perden la meitat d’alumnes de P3

El Govern justifica no acusar el pederasta confés, Joaquín Benítez, perquè les víctimes són adultes

Si l’any passat uns noranta alumnes van fer P3 a l’escola Maristes Sants-les Corts, aquest any se n’han matriculat 45, la meitat. Així ho han confirmat a l’ARA fonts dels Maristes, que no vinculen la davallada amb l’escàndol d’abusos sexuals a menors comesos per professors que va esclatar al febrer. Segons els Maristes, aquesta caiguda d’alumnes al primer curs d’escolarització “és normal” i comparable amb la d’anys anteriors. El Govern els ha retirat el concert -el finançament- per a dues de les quatre classes de P3 que tenia l’escola. Tot i així, el centre ha decidit mantenir tres línies, perquè confia que durant l’any hi hagi més matriculacions.

Tot i que el termini per matricular nens ja s’ha tancat, els Maristes asseguren que continuen rebent peticions i que, pel que fa al còmput global del centre, no hi ha hagut una caiguda d’alumnes significativa. Si l’escola té un total d’uns 1.600 estudiants, n’ha perdut 71 -un 4,5%-. Fonts dels Maristes recorden que la població en edat escolar del barri de Sants ha baixat un 12,3% i que això, per si sol, ja justificaria una caiguda d’alumnes més gran que la que han tingut. De fet, mantenen que a secundària molts pares que volien inscriure els seus fills s’han quedat sense plaça.

El fet que gairebé dos terços dels alumnes que han perdut els Maristes són de P3 mostra que el centre té problemes especialment per aconseguir incorporacions a la seva línia educativa en el primer curs. Amb tot, els Maristes asseguren que aquest problema és general, no només seu, i que es deu a la davallada de natalitat. Recorden que el Govern ha tancat 115 línies educatives a tot Catalunya i asseguren que les variacions per sota del 6% en el nombre d’alumnes són normals. Mantenen, a més, que el nombre total d’alumnes que tenen els Maristes a tot Catalunya -que voreja els 10.000- ha augmentat lleugerament aquest curs.

L’escàndol del cas Maristes el va destapar Manuel Barbero quan va fer públics els abusos sexuals que havia patit el seu fill comesos per l’exprofessor Joaquín Benítez. Arran de les seves declaracions es van fer públiques més denúncies d’abusos comesos per Benítez -que va confessar els fets- i se n’hi van afegir més sobre altres docents del mateix centre i d’altres escoles dels Maristes. En pocs mesos es van acumular més d’una trentena de denúncies contra més de mitja dotzena de professors, encara que la majoria de casos ja han prescrit.

La Generalitat, fora del cas

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, va rebre ahir les crítiques de l’oposició al Parlament per haver decidit no personar-se en la investigació judicial contra Benítez, tot i la recomanació dels serveis jurídics, que eren favorables a fer-ho. Bassa va escudar-se en el fet que les víctimes ja són majors d’edat i “tenen els seus propis advocats”. El diputat del PSC, Raúl Moreno, va retreure-li que, amb independència de l’edat, el Govern podria haver optat per formar part del procés com a acusació popular per demostrar “la seva intransigència” contra els abusos sexuals. Bassa va contestar que la fiscalia ja representava “l’interès general de la societat” en el procés i no es va voler mullar sobre si s’havia de retirar el concert al centre.