Societat 26/06/2019

L’augment de ‘menes’ porta a reobrir centres de justícia juvenil parcialment tancats

Justícia crea 35 noves places a Girona i Mollet i la Fiscalia aposta pels internaments preventius

Montse Riart
3 min
L’Arduan -nom fictíci- a les instal·lacions de Can Llupià de Barcelona

BarcelonaLa crisi econòmica i el descens de la població de justícia juvenil (els menors que compleixen una mesura educativa perquè han comès un delicte) van portar el Govern el 2013 a tancar alguns mòduls dels centres que té a Catalunya. Ara, sis anys després, coincidint amb l’augment d’arribades de menors estrangers no acompanyats, els ‘menes’, el departament de Justícia ha decidit recuperar algunes d’aquestes places, tenint en compte que els centres actualment oberts estan ja al 90% de la seva ocupació. En concret, el Govern aprovarà una partida extraordinària de 2,9 milions d’euros per crear 35 noves places als centres de Montilivi, a Girona, i dels Til·lers, a Mollet del Vallès, i contractar 22 nous educadors.

Només 109 dels 6.640 ‘menes’ que han arribat a Catalunya des del 2016 han delinquit, però aquest centenar de joves suposen un 38% de la població de justícia juvenil de Catalunya, que ara mateix està integrada per tres centenars de joves que compleixen algun tipus de mesura educativa. “El creixement de menors interns ha crescut ininterrompudament des del 2016, i últimament s’ha accelerat”, admetia la directora d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil de la Generalitat, Gisela Torns, que justifica en “l’impacte” d’aquest creixement l’ampliació dels centres per “anticipar-se” a futurs creixements.

Segons fonts consultades per l’ARA, gran part dels ‘menes’ que són als centres de justícia juvenil han ingressat de manera preventiva, és a dir, abans que tinguin una condemna ferma, per delictes habitualment de robatoris. Fins ara l’internament preventiu es descartava excepte en els casos més extrems. Recentment, però, la Fiscalia –que és la que s’encarrega de la tutela judicial dels joves– ha incorporat una nova directriu de treball que, segons ha confirmat aquest diari, aposta per internar els ‘menes’ de manera cautelar encara que el delicte que hagin comès sigui de poca entitat.

Una de les raons del ministeri públic és que així s’evita que continuïn al carrer, especialment en el cas dels ‘menes’ que no formen part del circuït d’atenció a la infància de la Generalitat o que se n’han volgut sortir. Ara bé, això implica també una diferenciació de criteri respecte als joves que cometen els mateixos tipus de delictes però que compten amb una xarxa de suport familiar, a diferència dels ‘menes’. La mesura l’ha de validar en última instància un jutge. Per això Torns assegurava que el “deure” de la Generalitat és garantir que hi hagi places disponibles.

Un centre exclusiu per a noies

Els 2,9 milions d’inversió extraordinària es destinaran a crear 10 noves places rehabilitant un mòdul en desús del centre Montilivi de Girona, que passarà a tenir 22 places en règim tancat, i a convertir el centre dels Til·lers de Mollet del Vallès en un equipament exclusivament per a noies, amb un total de 25 places.

La directora d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Gisela Torns, al centre de Montilivi que ara reobrirà moduls tancats per acollir més joves

Actualment hi ha 17 noies complint mesures educatives a Catalunya, les quals ocupen un mòdul del centre de Can Llupià de Barcelona, que ara es convertirà en un centre únicament per a nois. La idea és que el centre dels Til·lers incorpori un tractament “amb visió feminista” que doni a les noies eines d’empoderament, de no submissió a conductes masclistes i d’educació en sexualitat. “Les noies només suposen un 7% de la població de justícia juvenil, però necessiten que ens adaptem a les seves necessitats”, recordava Torns.

La directora de Justícia Juvenil ha reivindicat, en general, el paper dels educadors a l’hora de “recuperar” les oportunitats per als joves que compleixen alguna mesura educativa a Catalunya i que “tenen dret a poder optar a un futur”, recordava Torns.

stats