IMMIGRACIÓ
Societat 05/05/2018

Menors no acompanyats però amb estudis

La Generalitat fa un retrat dels nois per facilitar-ne la integració a Catalunya

Pau Esparch
3 min
Membres de la Unió de Joves Extutelats de Catalunya en la presentació d’ahir.

BarcelonaL’arribada de menors estrangers no acompanyats -els anomenats MENA- a Catalunya va desbordar l’any passat els centres d’acollida. Després de recórrer a cases de colònies i albergs per allotjar-los, la Generalitat ha començat a estudiar el perfil dels nois. Ha fet una enquesta, amb la supervisió dels educadors, a 500 dels 1.700 menors estrangers que actualment s’atenen, cosa que ha permès treure’n les primeres conclusions i desmuntar algunes falses creences sobre ells. Els MENA tenen estudis primaris i més d’un terç tenen estudis secundaris o els estaven cursant quan van arribar a Catalunya. “No són analfabets”, remarca la directora de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, que defensa que, una vegada definida la seva formació, s’ha d’impulsar aquest “potencial” per facilitar-ne la integració a la societat.

L’enquesta també ha aclarit que els menors estrangers -gairebé tots marroquins- marxen del seu país i venen a Catalunya per motius econòmics, perquè és un territori “atractiu” per a ells: queda molt a prop de França i és dins d’Europa. Però als joves els interessa Barcelona, on intenten quedar-s’hi a viure, tot i que expliquen que no fugen d’un conflicte bèl·lic del seu país d’origen o d’una situació de maltractament. Segons el qüestionari, encara no es detecta un efecte crida cap a la capital catalana, malgrat que s’admet que el boca-orella ha propiciat l’arribada d’alguns MENA. Un altre aspecte que ha aclarit l’enquesta és que hi ha pocs casos de consum de drogues entre els nois.

Amb les respostes del qüestionari, Oliva aposta per oferir les sortides més adequades per als menors estrangers, com ara adaptar-los el currículum escolar. També apunta que falten places laborals i avança que es treballa amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per fer plans especials per a ells. Pel que fa a la tutela, una opció que es planteja als MENA és que familiars seus els acullin perquè un de cada dos joves té algun familiar que viu a Catalunya.

“Falten molts recursos”

La directora de la DGAIA pronostica que aviat, coincidint amb la primavera i l’estiu, hi tornarà a haver “una allau” de menors estrangers a Catalunya, després que a principis d’aquest any el flux d’arribada s’hagi situat entre 100 i 150 nois cada mes. Oliva alerta que l’acollida no està sent gens fàcil i que “falten molts recursos”, i retreu la falta de suport del govern espanyol i d’Europa. També recrimina a alguns ajuntaments que, tot i fer bandera del lema “Volem acollir” amb els refugiats, hagin expressat malestar quan s’ha obert un centre d’acollida per als MENA al seu municipi. Oliva considera que la falta de Govern dificulta que hi hagi més recursos, però destaca l’allotjament que s’ha ofert i l’esforç de les entitats per atendre els joves.

Treure l’etiqueta als adolescents tutelats

Nois i noies que han estat sota la custòdia de la DGAIA han creat la Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC), la primera entitat que agrupa persones extutelades per la Generalitat. “Volem ser un espai on aportar experiències per aconseguir un canvi social”, va assegurar ahir el president de la UJEC, Giyaur Rahman. Una lluita de l’associació és treure l’etiqueta i l’estigma que es posa als adolescents tutelats, cosa que sovint els exclou de la societat. També pretén facilitar el camí dels tutelats una vegada fets els 18 anys, amb la petició de més recursos per als joves en la fase adulta.

stats