El cap dels Mossos diu que el futur "els posarà a prova" i demana "serenor i civisme"

El conseller d'Interior admet que el cos porta diversos anys "de dificultat pressupostària i política"

Els Mossos d'Esquadra han recuperat el Dia de les Esquadres, la seva diada, després de dos anys sense celebrar-se. En el seu discurs, el cap dels Mossos, el comissari en cap Eduard Sallent, ha dit que el futur "els posarà a prova". "Seran molts els ulls que ens observaran i estaran pendents de nosaltres. Hem de donar un missatge inequívoc de tranquil·litat", ha afegit. "Poden ser moments de gran emotivitat i de sentiments a flor de pell, però serà una responsabilitat de tots la d'afrontar els esdeveniments amb serenor i civisme", ha demanat Sallent, que no ha fet referència a cap acte concret, tot i que els pròxims mesos es preveu que es conegui la sentència del Tribunal Suprem del judici al Procés i als presos polítics. També ha de començar el judici de l'Audiència Nacional al major Josep Lluís Trapero i a l'excúpula del departament d'Interior.

Els Mossos substitueixen la celebració del Dia de les Esquadres per diversos actes a porta tancada

"Fa dos anys i dos mesos que vam celebrar l'últim Dia de les Esquadres. Aquest fet dona testimoni de l'excepcionalitat del temps que ens ha tocat viure", ha assegurat el cap dels Mossos. El motiu és que el 2018 es va substituir el Dia de les Esquadres per uns actes a porta tancada arran de la tensió amb la judicatura i altres cossos policials per l'1-O –l'efemèride ja s'havia suspès abans per l'aplicació del 155–. "Ha estat el període més convuls de la nostra història recent. Les dificultats que hem afrontat durant aquest temps ens han posat a prova com a policia en situacions de gran intensitat i exigència", ha valorat Sallent, que ho ha definit com "una prova de resistència de fets immensament complexos que se succeïen inexorablement un darrere l'altre". "Encara ens falta perspectiva per poder fer un balanç del que ha suposat per als Mossos", ha conclòs.

El Dia de les Esquadres ha comptat amb diversos membres de la judicatura, com el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres. També amb l'assistència dels representants d'altres cossos policials, com el cap de la Policia Nacional a Catalunya, el comissari José Antonio Togores, i el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el general Pedro Garrido. L'acte ha volgut ser un exemple, després d'un any i nou mesos de l'1-O, del restabliment de les relacions amb la judicatura i la resta de cossos de seguretat (sobretot la Policia Nacional i la Guàrdia Civil). En el seu discurs, el cap dels Mossos s'ha dirigit en castellà a les institucions de l'Estat que van estar al costat de la policia catalana l'agost del 2017 durant els atemptats de Barcelona i Cambrils.

De la Rambla a Subirats, els atemptats en primera línia

"Una oportunitat de canvi"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha admès en la seva intervenció que els Mossos porten "una motxilla" de diversos anys de "dificultat pressupostària i política", però ha reclamat convertir aquesta dificultat "en una oportunitat de canvi". Buch ha assegurat que la seguretat és "un element indispensable" de la societat, pel desenvolupament econòmic i la qualitat de vida, a més "d'una pota de l'estat del benestar". El conseller ha definit Catalunya com "un país segur on et pots moure lliurament" perquè les estadístiques indiquen que "els principals fets són els delictes menys greus". Tot i això, Buch ha demanat al comissari en cap Sallent, que va assumir el càrrec a principis de mes, que lideri els Mossos "en un projecte d'innovació i transformació per millorar el servei". El conseller ha justificat la reorganització de la cúpula policial del cos per adaptar-se "als nous objectius de futur".

Buch canvia de nou el cap dels Mossos per “tornar a la normalitat”