Els Mossos utilitzen per primer cop un canó de so durant els greus aldarulls a Ciutat Vella

La manifestació en suport a Gamonal es va saldar amb tres detinguts, dos d'ells menors, i cinc agents ferits

Els Mossos d'Esquadra van fer servir un canó de so, per primera vegada, durant els aldarulls de la manifestació que va recórrer divendres el centre de Barcelona en solidaritat amb el barri burgalès de Gamonal. Es tracta d'un tipus de canó que emet un so de decibels molt alts amb l'objectiu de dispersar el grup de manifestants. Un cop acabada la marxa que va sortir de plaça Universitat, un grup d'encaputxats va ocasionar disturbis a diferents punts de Ciutat Vella, com ara la comissaria de la Guàrdia Urbana a la Rambla. La nova arma es va fer servir als carrers del Raval en lloc de les pilotes de goma i, segons fonts policials, va tenir bons resultats.

Els greus aldarulls s'han saldat amb tres detinguts, dos menors d'edat i un adult, segons han  informat els Mossos d'Esquadra. Paral·lelament, i segons les mateixes fonts, hi va haver cinc agents ferits, tres de la Guàrdia Urbana i dos dels Mossos d'Esquadra. Els incidents es van produir acabada la concentració de suport a Gamonal, quan uns quants encaputxats van carregar amb cadires, testos i ampolles de vidre contra el cordó policial de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Barcelona a les Rambles. A més, es van cremar contenidors i provocar danys en diverses entitats bancàries de Ciutat Vella.

També es van fer desperfectes a un vehicle policial i danys diversos a material urbà, encara sense quantificar. Els antidisturbis dels Mossos d'Esquadra, que van estrenar el canó de so en substitució de les pilotes de goma, van dispersar els esvalotadors per Ciutat Vella, especialment pel carrer del Carme i la plaça Reial.


Llançament d'objectes contra la Generalitat i l'Ajuntament

La manifestació en suport de Gamonal, el barri de Burgos revoltat contra la construcció d'un bulevard, va arrencar a la plaça Universitat i va baixar per Via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume, on es van llençar objectes contra les façanes del Palau de la Generalitat i de l'Ajuntament, ambdós edificis custodiats per un cordó policial dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana, respectivament. Després d'alguns instants de tensió, la marxa va tornar a Via Laietana i va baixar fins al carrer Ample, on va girar en direcció a la Rambla. Aquí el pas dels mobilitzats es va notar amb contenidors tombats i fogueres de brossa enmig de la calçada. Els pitjors aldarulls van tenir lloc a la Rambla.

Els manifestants van destrossar diverses seus bancàries i cabines telefòniques. Quan van arribar a l'altura de la comissaria de la Guàrdia Urbana situada al davant de la plaça Reial, els aldarulls van pujar de to. Es va produir un violent atac contra el cordó policial, format per agents del cos policial protegits amb cascos i escuts, que va començar amb un llançament d'ampolles, va passar a testos i cadires i va acabar amb una multitud embogida sepultant-los sota una pluja d'objectes.

Aquest va ser l'incident que va precipitar l'entrada en acció dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que fins aleshores s'havien limitat a seguir des del darrere la marxa. Amb els furgons sobre la zona de vianants, les sirenes i els policies corrent per carregar, els manifestants es van dispersar cap als carrers del Raval.


Més continguts de