Societat 21/11/2017

El Congrés tombarà dijous la llei per controlar les escoles

El PP i Ciutadans es queden sols defensant la creació d’una “policia educativa”, segons l’oposició

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Ensenyament i la comunitat educativa preparen accions legals

MadridPodran fer la campanya electoral que vulguin, però tant PP com Ciutadans han topat amb un mur legislatiu –de moment infranquejable– per controlar les escoles catalanes. El Congrés té previst tombar dijous tant la tramitació de la llei del partit d’Albert Rivera per crear una “policia educativa” a l’Estat, en paraules de diferents partits de l’oposició, com també una iniciativa –no vinculant– del PP per reformar l’Alta Inspecció educativa en el futur pacte educatiu. Totes dues propostes s'han debatut aquest dimarts a la tarda al Congrés enmig d’una allau de crítiques, però la presidència de la cambra, en un gest inaudit, ha decidit ajornar la votació fins al ple de dijous perquè coincidia amb la sessió de control del govern espanyol al Senat.

La proposició de llei de Cs no aconseguirà així ni superar el primer pas legislatiu: la presa en consideració de la llei. Tant la formació taronja com els populars s'han quedat totalment sols a la cambra –ni tan sols té intenció de votar-hi a favor Fòrum Astúries, aliat natural de Mariano Rajoy– defensant la reforma de l’Alta Inspecció educativa per acabar amb el presumpte “adoctrinament” als centres educatius de Catalunya, el País Valencià i Balears.

La iniciativa ja havia naufragat fa poc més d’un mes, però llavors en format de moció –sense efectes vinculants–. Ara, a les portes de la campanya del 21-D, Rivera suma el suport 'in extremis', i amb moltes fissures, dels populars, amb qui pugnen per denunciar ingerències dels partits independentistes a les escoles. “Aquesta llei és per evitar que el nacionalisme s’apoderi de les aules”, ha assegurat el líder de Cs durant una intervenció que ha tingut més elements de míting que no pas de discurs a l’hemicicle. “La nostra intenció és que les estelades surtin de les escoles catalanes per instaurar les banderes de la Constitució i de l’estat de dret”, havia avançat el portaveu del PP, Rafael Hernando, hores abans del debat.

PP i Cs coincideixen en el diagnòstic, però no en la solució. Tots dos creuen que s’ha de reformar l’Alta Inspecció, però no en la manera. Els primers defensen la creació d’un organisme independent del ministeri amb un pressupost anual de 3 milions d’euros. A què es dedicaria? A vetllar per un currículum unificat, controlar el professorat i defensar les famílies que volen estudiar en castellà. Els segons, en canvi, creuen que donar ales a una autoritat independent restaria el poder de l’Estat; s’ha de dotar de “més poders” l’actual Alta Inspeccció perquè tingui la capacitat de supervisar els llibres de text i “capacitat sancionadora” i disposi d’una relació “més fluida” amb la fiscalia.

Esmena a la totalitat del PSOE

Tota la resta de la cambra s'ha aliat per censurar aquestes iniciatives amb els mateixos arguments. El PSOE ha forçat un llarg debat al Congrés de la iniciativa de Ciutadans amb la presentació d'una esmena a la totalitat. La diputada socialista María Luz Martínez Seijo ha acusat Rivera de "voler crear una agència de la censura educativa". Per a Seijo, Rivera vol "instrumentalitzar l'educació a Espanya" amb una llei que és una "autèntica" barbaritat.

Rivera, reprenent-la, s'ha aferrat a la Constitució i ha assegurat que l'article 27.8 no està prou desenvolupat i que fa 37 anys que queda pendent detallar com ha de ser la inspecció dels centres educatius. Cada cop que algú el censurava durant el debat, el de Ciutadans brandava la carta magna o bé la fotografia d'una escola amb una estelada o un mapa del territori de llengua catalana per ensenyar què són els Països Catalans, que ell ha mostrat com si fos una mostra d'adoctrinament

Pastor censura que Mena digui que PP i Cs es barallen com "porcs"

El debat ha anat augmentant de decibels fins que ha arribat la intervenció del diputat d'En Comú Podem Joan Mena, que ja va destacar en l'últim cara a cara amb Rivera sobre acusacions d'adoctrinament. Mena ha assegurat que els que realment volen adoctrinar a Catalunya són tant Cs com PP, que "semblen porcs barallant-se en un toll de fang sobre una cosa tan miserable com les paraules sobre adoctrinament".

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, l'ha obligat a retractar-se tot seguit i a retirar del diari de sessions la comparació de PP i Cs amb dos "porcs" per "donar exemple de cortesia parlamentària" als ciutadans. Pastor no ha obligat mai a retirar cap insult cap a Podem o cap a grups independentistes. Mena també ha acusat Rivera d'"insultar els catalans" per dir que tots són uns "adoctrinats" i ha censurat que la seva proposta només serveixi per "centralitzar" i gastar fins a tres milions d'euros en una agència.

El PDECat pregunta a Rivera on s'ha educat

Des del PDECat, el diputat Sergi Miquel ha volgut aprofundir en la "incoherència" de Rivera per posar en dubte el sistema educatiu català però, en canvi, haver-s'hi educat i no estar suposadament adoctrinat, segons el seu punt de vista. "Senyor Rivera, miri'm als ulls... Vostè té la cara dura de dir que s'adoctrina quan vostè és fill d'aquest sistema educatiu?", ha assenyalat.

Al seu torn, el diputat d'ERC Joan Olòriz ha lamentat que es torni a debatre sobre aquest tema al Congrés. "Que bé que estaríem si no hi haguessin tants incendiaris ni catalanòfobs", ha lamentat.

Finalment, tant el PNB com Compromís han coincidit a assenyalar que el que volia fer Ciutadans amb aquesta llei era "crear una policia educativa".

stats