Primers relleus dels policies desplaçats a Catalunya

Unitats de Madrid, Sevilla i Granada substitueixen alguns dels agents, que fa un mes que hi són

La Policia Nacional espanyola ha començat a fer els primers relleus entre els agents desplaçats a Catalunya. Fonts properes al cos han assegurat que unitats de Madrid, Sevilla i Granada estan substituint aquesta setmana alguns dels agents que, des de feia un mes, havien canviat el seu destí. Tot i això, han afegit que el relleu és progressiu i que no afecta la totalitat dels policies que són a Catalunya. El canvi es fa amb les unitats de la Policia Nacional que tenen més efectius.

Diferents fonts consultades coincideixen a destacar que aquesta primera fase de substitució servirà per rellevar menys de la meitat dels agents de la Policia Nacional desplaçats. Pel que fa a la Guàrdia Civil, de moment no consta que s'estiguin canviant els policies que no són al seu destí habitual. En tot cas, fonts properes al cos han apuntat que els agents desplaçats a Catalunya estan rebent els primers dies de lliurança després d'un mes sense haver tingut dies de descans.

L'última previsió del dispositiu especial de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que es va posar en marxa per l'1-O, és que s'allargui, com a mínim, fins al 2 de novembre. Si més no, els vaixells policials han allargat la seva estada a Catalunya fins aquesta data. Malgrat tot, els agents han recordat que no tenen cap calendari orientatiu i han destacat que s'han assabentat de les pròrrogues de la seva estada al mateix temps que els mitjans de comunicació.

Els vaixells policials allarguen l'estada a Catalunya fins al 2 de novembre

De fet, l'aplicació de l'article 155 podria suposar un argument per allargar el dispositiu especial de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya. El motiu és que el govern espanyol va concretar dissabte, quan es va anunciar quina afectació tindria l'aplicació del 155, que si les unitats dels Mossos d'Esquadra no obeïssin el ministeri de l'Interior, l'Estat podria decidir substituir alguns dels efectius per agents dels cossos policials espanyols.