La Sagrada Família coronarà les torres dels evangelistes i la de Jesucrist el 2022

Les quatre torres dels evangelistes es culminaran amb una escultura d'un àngel, un lleó, un bou i una àguila

La Sagrada Família continua creixent en vertical amb l'objectiu que s'acabi de construir el 2026 i afrontar llavors el disseny de la façana de la Glòria i el repte d'arribar a un consens sobre el polèmic voladís i la plaça estrellada prevista al carrer Mallorca, que podria suposar l'expropiació de 400 habitatges. La previsió dels responsables de les obres és que l'any que ve les quatre torres dels evangelistes –amb una alçada equivalent a un edifici de sis plantes i que juntament amb la torre central de Jesucrist conformen el cor de la construcció– estiguin acabades i que entre mitjans del 2021 i el 2022 siguin coronades per les figures que representaran Mateu, Marc, Lluc i Joan, quatre escultures blanques, dissenyades per Xavier Medina Campeny, amb les figures d'un àngel, un lleó, un bou i una àguila.

El TSJC admet a tràmit la denúncia contra l'ampliació de la Sagrada Família

Els responsables del projecte asseguren també que l'any 2022 s'acabarà la construcció de la gran torre de Jesucrist, el nucli del projecte, inclosa la col·locació de la terminal amb la gran creu que la coronarà. Les cinc torres han arribat ja a una alçada de 100 metres. Les quatre dels evangelistes es quedaran en 135 metres, però la de Jesucrist s'elevarà fins als 172,5. De fet, segons ha explicat l'arquitecte Jordi Faulí, la intenció és que l'ascensor que actualment puja en paral·lel a la construcció d'aquesta torre, per facilitar les obres, s'acabi ancorant, en altura, a la torre per poder arribar més amunt.

Per tant, les obres d'aquest any se centraran en les torres centrals del temple expiatori, tot i que, segons Faulí, s'avançarà en tres aspectes més: la instal·lació de la calefacció al terra de les naus, la construcció dels soterranis del baptisteri i els que han de discórrer en paral·lel al carrer Mallorca i les cobertes de les naus laterals i de la central. 

Definir el disseny de la façana de la Glòria

Un altre dels reptes de futur és decidir quins elements formaran part de la façana de la Glòria, que es començarà a esculpir un cop s'acabi la construcció de la basílica el 2026. "Hem de reproduir exactament el que Gaudí volia, «una bíblia de pedra»", assegurava el president de la Fundació de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, Esteve Camps, durant la presentació pública de l'estat de les obres que es fa cada any els dies previs a la Mercè. De moment l'únic que se sap és que el frontal del carrer Mallorca l'integraran cent figures escultòriques, que podrien ser obra d'un o tres artistes diferents.

Camps ha explicat que una comissió de teòlegs "assessorarà" els artistes en la decoració. Aquesta junta teològica començarà a treballar ja aquest novembre per adaptar les idees de Gaudí a la iconografia actual. "No és el mateix la interpretació teològica que es feia al segle XIX que la del segle XXI", justificava Camps.

L'any passat el temple expiatori va rebre la visita de 4,5 milions de persones, dels quals quatre milions van pagar l'entrada. En total, els ingressos van arribar a 103 milions d'euros, dels quals 55 milions es destinen a la construcció i la resta s'estalvien, deia Camps, per cobrir futures despeses o l'eventualitat "del descens del nombre de turistes".