Xoc entre els jutges i els Maristes pel cas de pederàstia del 2011 que es va arxivar

Aparten l'actual subdirector de l'escola, investigat pels abusos sexuals a l'escola

Guerra oberta entre els jutges i la direcció dels Maristes pel cas de Joaquin Benítez, arxivat el 2011. En aquell moment, el menor que havia patit abusos es va negar a declarar i ningú va seguir investigant si hi havia més víctimes.

Segons va assegurar dijous el TSJC en un escrit, els Maristes Sants-Les Corts van negar-se a informar sobre el presumpte cas de pederàstia l'any 2011, quan els Mossos d'Esquadra van iniciar les investigacions pertinents i van demanar informació a l'escola. L'escrit del TSJC explica que va ser el setembre del 2011 quan el jutjat de guàrdia de Barcelona va tenir constància d'un escrit del vicari provincial dels Germans Maristes –adreçat inicialment a la Fiscalia de Menors– en què informava del cas.

En aquell moment el jutjat d'instrucció 9 de Barcelona va manar a la policia catalana fer les investigacions adients però, en resposta a aquesta ordre, els Mossos van informar mitjançant un ofici del 10 de novembre "que la direcció del centre es negà a facilitar cap tipus d'informació", un extrem que l'escola desmenteix rotundament aquest divendres a través d'un comunicat. 

En l'escrit, l'escola nega les "acusacions infundades d'encobriment i obstrucció a la justícia". Defensen que el col·legi no va rebre mai cap citació ni cap requeriment judicial referent a la denúncia del 14 de juny de 2011, referent a Benítez. Afirmen que l'escola va facilitar el contacte amb la família afectada quan els Mossos l'hi van demanar. Reconeixen que no van donar-los l'adreça de Benítez, però argumenten que desconeixien on vivia. Reiteren que en tot moment han col·laborat amb les autoritats competents.

L'AMPA de l'escola també ha remès un text als mitjans de comunicació on lamenten els casos d'abusos però "mantenen i refermen la confiança" que dipositen en els Maristes. "Demanem als mitjans en general i a la societat en particular que prevalgui la presumpció d’innocència i que no es facin judicis anticipats ni es donin possibles sentències condemnatòries de fets que encara no han estat jutjats amb l’exempció dels que hagin estat confessos", diu l'escrit. "Això només genera una angoixa i una incertesa entre les famílies, els alumnes, els professors i el personal de les escoles que amb tota seguretat són innocents i que no es mereixen", conclouen.

Aparten el subdirector dels Maristes, investigat pels abusos

Dijous també va saber-se que un dels investigats per presumptes abusos sexuals als Maristes Sants-Les Corts és el subdirector del centre. El directiu ha estat apartat cautelarment de les seves funcions fins que es disposi de més informació. En un comunicat, l'escola diu que el subdirector "ha estat apartat cautelarment de les seves responsabilitats i tasques docents fins que s’aclareixin els fets per part de les autoritats competents".

En total, els Mossos d'Esquadra han requerit als Maristes informació de cinc persones relacionades amb el centre: el subdirector, tres exprofessors –entre els quals Joaquín Benítez–, i un monitor de menjador que va ser detingut al desembre per la denúncia de cinc menors.

L'escola es presentarà com a acusació particular

L'escola de Sants-Les Corts es presentarà com a acusació particular en tots els casos d'abusos sexuals que han estat denunciats als Maristes. Així ho ha explicat a Catalunya Ràdio el director del col·legi, Raimon Novell, que ha defensat que l'escola "no ha incomplert el protocol en cap moment" i "sempre ha col·laborat amb la llei".

Segons Novell, els Mossos d'Esquadra han demanat informació sobre quatre treballadors del centre: Benítez, M. M, A. F. i el monitor detingut al desembre. Aquest últim és, segons el director del centre, un becari de la Fundació Pere Tarrés que feia les pràctiques als Maristes i que va ser apartat immediatament. Just en sortir de l'entrevista, Novell ha estat requerit per un cinquè treballador, segons Catalunya Ràdio. Aquest cinquè treballador és el subdirector del centre.

Novell ha argumentat que no tenien consciència de cap cas més d'abusos a excepció de Benítez i el monitor detingut. Afirma que, en tenir-ne coneixement, "van assumir els fets terribles" que havien passat a l'escola i van seguir el seu protocol, que cataloga de "concret i rigorós".

Tot el que ha fallat en l'escàndol de pederàstia dels MaristesEl 2011, quan una de les famílies va denunciar els abusos per part de Benítez, l'escola va denunciar-ho a la Fiscalia de Menors i va comunicar els fets al claustre de professors. No en van dir res, però, als alumnes del centre. "No podíem acusar algú que no estava condemnat", defensa el director de Sants-Les Corts.

El pederasta confés, en aquell moment, va acomiadar-se dels seus alumnes a través d'una carta, on explicava que marxava "per motius personals" i, sobretot, per "projectar el  'shoot-ball' a qualsevol racó del món".

Sobre els protocols a utilitzar, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha dit aquest dijous que tots els centres són informats cada any dels passos a seguir en un cas d'abusos. "Tots els centres saben que les normes són l'estructura bàsica i les reben perquè és una resolució del departament d'Ensenyament", ha dit. Contràriament a les declaracions de la consellera, els Maristes van aplicar només el seu propi protocol, que ara ha resultat ser insuficient.

"Sempre hem dit la veritat"

En una entrevista ahir a 8TV, els màxims representants dels Maristes –el vicari provincial de l’Hermitage dels Germans Maristes, Pere Ferrer, el president de la Fundació Champagnat, Gabriel Villa-Real, i el director del col·legi Maristes Sants-Les Corts, Raimon Novell– van defensar que "sempre han dit la veritat" i van denunciar una campanya en contra seva.

Afirmaven que ells són els primers interessats a col·laborar amb la justícia. Ho argumentava així el president de la Fundació Champagnat, Gabriel Villa-Real: "Sí, estic dolgut perquè a la meva institució, en algun moment, alguna cosa hauríem pogut fer millor. Estic dolgut perquè hi ha coses que han passat als nostres centres que han provocat molt dany a les persones".

L'arquebisbe de Barcelona, "avergonyit" de l'Església

L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, ha dit aquest dijous que el cas d'abusos sexuals en un centre dels Maristes de Sants-Les Corts ha d'"avergonyir l'Església i la societat" i ha demanat a les víctimes que denunciïn tots els casos perquè la Justícia "faci la seva feina".

"Penso sobretot en les víctimes, penso en la seva família, el patiment de tota aquesta gent i la irresponsabilitat dels professors i els monitors de gimnàstica em sap molt greu", ha dit Omella en declaracions a l'emissora de ràdio SER Catalunya.