Tercera batuda al metro de Barcelona contra els carteristes reincidents

L'operació ha acabat amb cinc detinguts per aplicació de la llei d'estrangeria i dos denunciats

Tercera batuda en dues setmanes al metro de Barcelona contra els carteristes reincidents. Els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional han posat en marxa aquest dilluns al matí una nova operació policial a l'estació de Sagrada Família. Els agents han actuat durant dues hores a les estacions de Sagrada Família i Sants Estació, entre dos quarts de vuit i dos quarts de deu. L'operació ha acabat amb cinc detinguts per aplicació de la llei d'estrangeria, un denunciat per apropiació indeguda d'un mòbil i un altre denunciat per tinença d'haixix i d'una arma prohibida.

L'operatiu s'ha emmarcat en el dispositiu Draga, que es va posar en marxa el 27 d'agost. En aquella primera batuda es van identificar 70 persones que acumulaven un total de 185 detencions i 667 denúncies prèvies. En total, van quedar arrestats 23 presumptes lladres multireincidents. Uns dies després, el 6 de setembre, una nova operació policial va acabar amb 17 detinguts.

Cop policial als carteristes del metro de Barcelona amb la llei d'estrangeria

La policia catalana ja va advertir en el primer operatiu, del 27 d'agost, que les batudes, que es fan en el marc del dispositiu Draga, es convertirien en habituals al metro per lluitar contra l'increment de furts. Fa uns anys una sentència del Tribunal Suprem va impedir aplicar la reincidència en el cas dels delictes lleus de furt, que ara acaben únicament amb una sanció.

Segons les dades de la policia catalana, cada dia entre 80 i 100 carteristes actuen al metro barceloní. I, comptant tota la xarxa de transport suburbà, els Mossos asseguren que entre el gener i el juliol d’aquest any s’hi han produït 18.823 furts, un 30% dels quals s’haurien perpetrat dins el metro. En aquests set mesos s’han practicat 524 detencions, un 37% més que en el mateix període de l’any anterior. També s’han fet un 12% d’identificacions més, 12.644 en total.

Actualment uns 221 lladres multireincidents tenen vigent una ordre d’allunyament del metro de Barcelona, segons dades dels Mossos. En alguns dels casos n’acumulen més d’una perquè en total hi ha 349 mesures cautelars en vigor d’aquesta mena. La policia catalana assegura que entre el 2016 i el 2019 han aportat indicis per sol·licitar 2.490 vegades l’aplicació d’aquest tipus de mesures judicials. En aquests tres anys s’han arribat a dictar ordres d’allunyament del metro a un total de 622 persones, comptant-hi les que encara tenen una mesura en vigor.