Xnet denuncia que Educació segueix "sotmès" a Google amb el nou pla de digitalització

La plataforma demana "alternatives més ètiques" que no posin en risc la privacitat dels alumnes

La plataforma d'activistes Xnet ha denunciat que el departament d'Educació ha incomplert i "menystingut" el pla de digitalització democràtica dels centres educatius que es va comprometre fa tot just dos mesos a implantar als centres. Fa tot just unes setmanes, la conselleria i aquesta plataforma ciutadana, que fa temps que demana una alternativa a Google Suite, van signar un acord de col·laboració "a llarg termini" per abordar qüestions com les eines digitals usades pels centres i la privacitat de les dades. 

És possible viure sense Google o Facebook?

Però després que el departament anunciés fa uns dies el nou pla de digitalització, que farà arribar 300.000 ordinadors als alumnes a partir de 3r d'ESO, entre altres mesures, Xnet retreu que no inclogui el compromís adquirit de revisar el programari i els servidors que fan servir els centres educatius de Catalunya. "L'acord només va ser una estratègia per paralitzar aquesta nova perspectiva i deixar la digitalització en mans de les mateixes empreses privades", afirma a l'ARA Simona Levi, una de les fundadores de la plataforma. "Ha estat una maniobra per tenir-nos distrets", afirma. 

En un comunicat, en què expliquen que tenen el suport de la Fapac, l'USTEC i el SEPC, han retret que es critiquin "els menús infantils de Telepizza d'Ayuso" i alhora es deixi la digitalització "en mans de corporacions i xarxes clientelistes tancades". Segons Xnet, tots dos fets tenen les mateixes conseqüències: "Perjudicar la majoria pel benefici de pocs". Per això, demanen que Educació reconsideri la seva "submissió" a Google i triï una "alternativa de quilòmetre zero" que promogui el codi obert auditable.

300.000 ordinadors i més barracons per afrontar el nou curs escolar

Segons denuncien, que les escoles i instituts facin servir eines com Google Suite comporta un "greu problema de sobirania", i per això un grup de mares i pares, sota el paraigua d'Xnet, van començar a preparar fa uns quatre anys un pla per transformar els entorns de treball en línia i garantir la privacitat dels alumnes, amb alternatives "més ètiques i transparents", que van presentar a la conselleria. El departament, encara paint el tancament dels centres, va defensar que calia donar resposta de manera "immediata" a les necessitats dels centres, però es va obrir a parlar-ne.

"Demanem que els servidors estiguin a casa nostra", reivindica Levi, que reclama a la conselleria que "honori la seva paraula" i faci avançar aquest pla de digitalització "democràtica".